100% modulaire en demontabele school

Tijdelijke huisvesting van Amsterdam International Community School is geheel modulair en demontabel.

De gemeente Amsterdam wil voor de Amsterdam International Community School (AICS) een nieuwe locatie realiseren vlakbij het Zuidas-gebied. Hiervoor is een gedeelte van het gebouw “Het Zandkasteel” (oud ING hoofdkantoor) aangekocht, waar Merosch ook als adviseur betrokken is. De doelstelling is dat dit gebouw eind 2022 de ruimte biedt aan ca. 1500 leerlingen voor primair- en voortgezet internationaal onderwijs. Totdat deze nieuwbouw is gerealiseerd, is er behoefte aan tijdelijk huisvesting in Amsterdam zuidoost. Voor de tijdelijke huisvesting is gekozen voor een geheel modulair en demontabel gebouw te realiseren aan de Darlingstraat.

Demontabel herbruikbaar gebouw

De tijdelijke huisvesting is ca. 5500m2 groot (BVO) en biedt ruimte aan ca. 550 leerlingen. Het gebouw is demontabel om (eventueel in andere vorm) elders weer in elkaar te zetten. Op deze manier wordt voorkomen dat het gebouw na 6 jaar gebruik grotendeels gesloopt moet worden op de huidige locatie. (Het kavel waar het nu op staat, wordt dan gebruikt voor andere ontwikkelingen). Dit gebouw kan ca. 20 jaar ingezet worden voor onderwijs of andere maatschappelijke doeleinden. De installaties zijn net als de bouwkundige onderdelen modulair opgebouwd en daarmee grotendeels in een nieuwe vorm her te gebruiken.

Voldoet aan eisen nieuwbouw

Voor het uiterlijk van het gebouw is ingezet op permanente uitstraling. Hoewel er voor tijdelijke bouw op energetisch vlak geen strenge eisen gelden, heeft de gemeente Amsterdam ervoor gekozen het gebouw te laten voldoen aan de eisen voor nieuwbouw en, waar mogelijk, aan Frisse Scholen klasse B.

Rol Merosch

Merosch heeft de marktuitvraag opgesteld op het vlak van energie, installaties en bouwfysica. Ook heeft Merosch het ontwerp van de aannemers beoordeeld en de uitvoering met oplevering begeleid. In augustus 2019 is het gebouw in gebruik genomen.

Shortlist Circular Awards

Dit project hoort bij de 10 meest iconische circulaire projecten van Nederland in de categorie Circular Award Public

< Opdracht studenten: Schets Harculo binnen een Future City | Zero Waste initiatief >