Beelen NEXT experimenteert met materiaalpaspoorten bij sloop

Afgelopen december ondertekenden Beelen NEXT en Madaster een partnerovereenkomst om de toegevoegde waarde van materiaalpaspoorten ook bij de werkzaamheden van Beelen Groep tot uiting te laten komen.

Beelen NEXT, de plek waar innovaties binnen Beelen Groep samenkomen, wil een leidende rol nemen op het gebied van circulariteit en daarmee hoogwaardig hergebruik van producten en materialen bij sloopwerkzaamheden stimuleren. Een van de voorwaarden om dit te bereiken is het gedetailleerd documenteren van de te hergebruiken producten en materialen in een materialenpaspoort.  Reden voor Beelen NEXT om een partnerschap met Madaster aan te gaan.

Madaster registreert materialen en gebouwen, net zoals verkaveling en grondbezit bij het kadaster. Materialen worden traceerbaar en blijven oneindig beschikbaar. Vanuit Madaster kan iedereen een webbased materialenpaspoort van zijn gebouw(en) laten maken. Een materialenpaspoort bevat veel informatie over de kwaliteit, herkomst en locatie van materialen en geeft inzicht in de circulariteit en financiële (rest)waarde van een gebouw. 

“Als we circulariteit niet concreet en meetbaar maken, verwordt het tot een hol marketingbegrip. Samen met Madaster zal Beelen hoogwaardig hergebruik kunnen aantonen. Daarnaast zal het hebben van meer informatie en het éérder hebben van deze informatie leiden tot nog hoogwaardigere toepassingen voor de materialen die wij tegenkomen.”

Axel Hendriks,Commercieel Directeur Beelen NEXT – Beelen Sloopwerken

Over Beelen NEXT

Beelen NEXT staat voor bouwstenen voor een groene toekomst. Een toekomst van nieuwe businessmodellen waarbij circulariteit de norm is en inclusiviteit een vanzelfsprekendheid. Dit doen we op de Beelen manier; Met concrete projecten en daadkracht.

NEXT richt zich op innovaties binnen de bestaande bedrijfsonderdelen – sloopwerken, recycling, bouw- en sloopafval, bedrijfs- en festivalafval en asbestverwijdering – maar ook op nieuw te ontwikkelen activiteiten. Belangrijkste speerpunten zijn circulariteit, digitalisatie en maatschappelijke impact.

Over Madaster  

Madaster beschouwt de Aarde als een gesloten systeem en wil de verspilling van grondstoffen tegengaan door materialen oneindig beschikbaar te stellen. Door materialen te registreren en te documenteren wordt voorkomen dat ze als anoniem materiaal eindigen op de alsmaar groter wordende afvalberg. Madaster heeft om die reden een publieke, online bibliotheek van materialen in de gebouwde omgeving ontwikkeld. Vanuit het Madaster platform, het kadaster van materialen, kan iedereen een materialenpaspoort van zijn gebouw(en) laten maken. De materiële, circulaire en financiële informatie in een materialenpaspoort biedt particulieren, bedrijven, overheden en wetenschap een beter inzicht in de materiaalhuishouding in de gebouwde omgeving. Hergebruik van materialen wordt eenvoudiger, slim ontwerpen gestimuleerd en afval geëlimineerd. 

< Meer bouwstoffeninventarisaties, meer hoogwaardig hergebruik | Proeftuin Circulariteit, teamtrekkers bekend >