Circulair bouwen met elkaar

Het afgelopen jaar heeft RoosRos Architecten intensief gewerkt aan de circulaire MFA Boezemsingel in opdracht van de gemeente Oud-Beijerland. Het multifunctionele centrum met ruimte voor onder andere vergaderingen en bijeenkomsten van verenigingen, een BSO en peuterspeelzaal, werkplekken voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en nog veel meer andere activiteiten, moet een ontmoetingsplek worden voor jong en oud. Daarnaast hebben we als opdracht gekregen om de inwoners van Oud-Beijerland met dit gebouw te inspireren op het gebied van duurzaamheid. Het is een mooi streven als inwoners ook de eigen omgeving gaan verduurzamen. We hebben in de selectiefase aangegeven dat we het gebouw circulair willen maken. Een relatief klein gebouw in de groene long van Oud-Beijerland, onze ‘achtertuin’, met een bijzonder programma van eisen.

Het gebouw zal met verschillende gebruikers te maken krijgen. Door bijeenkomsten te organiseren voor gebruikers van het centrum werd duidelijk wat de behoeften en wensen zijn. Zo is er een gebruikersgericht ontwerpproces ontstaan. Hier hebben wij als architectenbureau veel ervaring mee. Het ontwerpen van een circulair gebouw was echter nieuw voor ons. We hebben ons tijdens het ontwerpproces intensief verdiept in het circulair ontwerpen en bouwen, voorbeeldprojecten bezocht, relevante lezingen bijgewoond en ervaren partners gezocht.

Door de uitdaging aan te gaan van het bouwen van een circulair centrum, moet je ook rekening houden met de gekozen bouwstoffen. In samenwerking met IMd hebben we een constructief ontwerp volledig circulair gemaakt. Voor dit centrum hebben we materiaal kunnen oogsten van een sloopproject. Houten balken uit de oogstlokatie voor de nieuwe dak- en gevelconstructie, een fundering zonder heipalen, maar door middel van hergebruikte stalen balken en stelconplaten. Naast dit sloopproject zijn er spijkerbroeken ingezameld. De jeans zullen worden gebruikt als isolatiemateriaal. Op deze manier krijgt een oude jeans weer een nieuw leven.

Dit voorjaar wordt gestart met de bouw van het multifunctionele centrum. We zullen jullie op de hoogte houden van dit project en onze ervaringen delen in het Cirkelstad netwerk. Voor meer informatie of andere projecten kijk op roosros.nl.

< Serie congressen en events: Circulair bouwen in de praktijk | Cirkelstad Utrecht e.o. staat weer in de startblokken voor 2019! >