Het ontwikkelen van een circulaire bouwindustrie: nieuw event op de agenda

Een interview met Frazer Stokes, oprichter van WasteBuild.

Allereerst, zou jij ons iets meer kunnen vertellen over je achtergrond?

Tijdens mijn carrière ben ik veel betrokken geweest bij de organisatie van internationale events omtrent bouw. Hetgeen wij nu kennen als WasteBuild, is ontstaan naar aanleiding van een gesprek tijdens een dergelijk event. Het gesprek ging over het verminderen van bouwafval door tijdens het ontwerpproces al na te denken over deconstructie, en te kijken naar de potentie van afval als grondstof voor toekomstige oplossingen. Enkele jaren later, proberen meer en meer architecten, ingenieurs, ontwikkelaars en anderen deze circulaire en herstellende ideeën in hun plannen op te nemen. Ook meer leveranciers kijken naar oplossingen die dit mogelijk maken. 

Wat is WasteBuild?

WasteBuild is een 2-daagse conferentie en tentoonstelling voor de internationale design- en bouwcommunity gefocust op het zoeken naar manieren om de transitie naar een circulaire bouwomgeving te versnellen. Wij proberen deze droom te realiseren door de rol aan te nemen van “oprechte verstoorder”: voor de bouwomgeving door het showcasen van de meest innovatieve denkers en doeners, en voor de evenementenindustrie door toe te laten zien en te communiceren over het organiseren van het eerste zero-waste evenement in zijn soort!

Zijn er sprekers die je in het bijzonder zou willen noemen?

Eén van onze sprekers is de Deense architect Kasper Guldager Jensen van 3XN/GXN, mondiale leiders op het gebied van circulair ontwerp, bouw en onderzoek. Kasper zelf is aangesteld als Circularity-expert en strategisch adviseur van de gemeente Amsterdam. Ook een van de meest toonaangevende architecten van het Verenigd Koninkrijk als het gaat om circulariteit spreken, Duncan Baker-Brown van BBM Sustainable Design, die het Waste House heeft gebouwd voor de Universiteit van Brighton, een permanent gebouw wat voor 90% bestaat uit “afval”.

Het is ontzettend leuk om het WasteBuild dit jaar in Amsterdam te organiseren. Dit was nooit mogelijk geweest zonder onze supporters: Metabolic, Circle Economy, Copper 8, C Creators, C2C Bouwgroep en het World Architecture Festival.

Dit interview is een verkorte versie van dit artikel. Wastebuild vindt plaats op 5 – 6 december 2019 in de RAI, Amsterdam. Bezoek de event website voor meer informatie.

< Lancering Cirkelstad Regio-071 | Cirkelstad Deventer: energieke spinner gezocht! >