Circulair aanbesteden

Aanbestedingsprocedures zijn er om bij zo laag mogelijke risico’s de beste of goedkoopste aanbieder te selecteren, voor zowel opdrachtgever als -nemer. Een eenduidige meet- en waarderingsmethode voor herbruikbare materialen en bouwdelen is hard nodig om de koudwatervrees weg te nemen. 

  1. Wacht niet op dé definitie van ‘circulair’, maar ga aan de slag. Circulair moet zich uiteindelijk in de praktijk bewijzen. Wacht niet op de definitiediscussie, ga aan de slag. 

  1. Stel het doel vast dat je met circulair wil bereiken. Circulair gaan om het circulair gaan is korte termijn denken. Bepaal voor jezelf het doel dat je wil bereiken voor je er mee start. 

  1. Verbind je eigen keten. Circulariteit vraagt erom. Start met het verbinden van je eigen keten, van toeleverancier en opdrachtgever tot eind- en her-gebruiker.

  1. Experimenteer met hergebruik bouwdelen. Het kan! Experimenteer met hergebruik van bouwdelen die zich hier makkelijk voor lenen zoals systeemwanden of kabelgoten.

  1. Ga met een pen door het bestek. Pak een pen, ga er mee door het bestek heen en kruis de bouwdelen aan die circulaire gerealiseerd kunnen worden.