Circulair ontwerpen

We hebben een enorme voorraad bouwwerken. Deze voorraad moeten we proberen zo lang mogelijk en zo hoogwaardig mogelijk te benutten. Bij voorkeur als geheel bouwwerk, maar in elk geval zonder het materiaal waar de elementen van gemaakt zijn te mengen, de materiaalstromen moeten zo puur mogelijk blijven. Tegelijkertijd moeten we zorgen dat de nieuwe voorraad die we bouwen een zo hoogwaardig mogelijke voorraad is waarbij we milieu-impact en materiaal uitputting minimaliseren en waarde, in de breedste zin van het woord, optimaliseren. De vijf dingen waar je vandaag al mee kunt beginnen: 

  1. Ga op zoek naar inspiratie. Als je weet wat je wilt en wat er kan, is het een stuk makkelijker het te ontwerpen of uit te leggen aan een ontwerper of opdrachtgever. Helemaal mooi als is ‘aangetoond’ dat het circulair(der) is.

  1. Verbind de interne en externe ontwerper. Zorg dat de interne ontwerper de creativiteit van de externe opdrachtgever faciliteert in plaats van beperkt en laat ze bij voorkeur samenwerken tijdens het ontwerpproces.

  1. Vraag het de markt. Bel een partij waar je veel mee samen werkt, bijvoorbeeld een sloper en vraag wat voor hem of haar belangrijk is aan een circulair ontwerp. En vraag ook: hoe moet in elk geval niet ontworpen worden?

  1. Maak tijd. Tijd om elkaar te leren kennen, maar vooral in het ontwerpproces. Tijd om op zoek te gaan naar secundaire materialen of zelfs donorgebouwen. 

  1. Begin gewoon vandaag. Zoek iets dat bij je past, misschien iets kleins, een circulaire koffiehoek bijvoorbeeld.

  1. Ben je ontwerper? Laat dan zien dat je geen circulaire opdracht nodig hebt om een circulair bouwwerk neer te zetten. De innovatie moet echt uit de markt komen!