Nieuwe kantoor Triodos herbergt circulair geoogst hout

Het nieuwe kantoor van Triodos Bank in Driebergen nadert zijn voltooiing. Als het klaar is staat er één van de meest duurzame gebouwen van Nederland. Dankzij een combinatie van een zo duurzaam mogelijk bouwproces, verantwoorde keuzes op het gebied van technologie en technieken, een efficiënt proces voor de aankoop van nieuwe bouwmaterialen én circulair verworven materialen. Want op verschillende plekken in het gebouw is hout toegepast dat een tweede leven heeft gekregen.

Bouwer J.P. van Eesteren bouwt het nieuwe kantoor in opdracht van projectontwikkelaar EDGE Technologies en Triodos Bank. Het gebouw – een ontwerp van duurzaamheidsarchitect Thomas Rau van RAU Architecten – ligt op Landgoed De Reehorst, onderdeel van de Ecologische Hoofd Structuur. Vandaar dat de ontwikkeling plaatsvindt volgens de visie dat natuur, cultuur en economie met elkaar in balans horen te zijn. Dit maakt dat de lat qua duurzaamheid en kwaliteit bij de realisatie dan ook extreem hoog ligt. Met het gebouw wordt een BREEAM Outstanding certificaat gehaald.

Voor de nieuwbouw moest een aantal bomen wijken. Uiteraard worden deze ruimschoots elders op het landgoed gecompenseerd. Het hout is gedeeltelijk hergebruikt in het gebouw, waarbij een aantal bomen zelfs een prominente, constructieve functie heeft gekregen in de ondersteuning van het dak van het restaurant. Aangezien het gebouw remontabel wordt gebouwd, staat dit hout dus aan het begin van een nieuw circulair leven.

In de entree van het kantoor is juist hout gebruikt dat al een volledig leven achter zich heeft. Bouwmaterialenhandel Stiho keek samen met J.P. van Eesteren naar de mogelijkheid van circulair materiaal voor dit project. Stiho is partner in het Urban Mining Collective, dat het opnieuw op de markt brengen van gebruikte (bouw)materialen stimuleert. Het hout voor het nieuwe kantoorgebouw op De Reehorst komt dan ook uit een sloopproject in de Rotterdamse Sagenbuurt. Hier is balkenhout geoogst uit woningen die moesten worden ontmanteld. Dit hout is door 50/50 Workcenter van het Leger des Heils, waar mensen werken met een afstand tot de arbeidsmarkt, spijkervrij gemaakt. Waarna het opnieuw is geschaafd tot standaardmaten. Deze delen vonden hun weg naar de entree van het kantoor van Triodos waar ze geduldig wachten tot ze – aan het eind van de levensduur van het nu gloednieuwe gebouw – gedemonteerd worden om een derde leven in te gaan.

Lees meer via:
https://www.jpvaneesteren.nl/nl/actueel/triodos-bank-duurzaamheid-de-breedste-zin-van-het-woord

Foto: Stiho

< Herontwikkeling Vondeltuin: 100% gunning op kwaliteit | Bouwprogramma Zuid Holland van start >