Minister Ollongren gaat de MPG aandraaien – maar hoe scherp precies?

De grote opdrachtgevers in de bouwsector zien de MPG als meest wenselijke tool om circulariteit te meten in een eerlijk speelveld. Dat gaven zij onder andere aan in het onderzoek van Bas Slager (Repurpose) en Gijsbert Jansen (IMIX projecten) voor het Ministerie van I en W en Living Lab Utrecht.

De onderzoeksvraag was: welk instrument kan een gemeente (Utrecht) ondersteunen om circulair bouwen nu eens echt aantrekkelijk te maken voor de bouw-opdrachtgevers om daar enthousiast in te gaan investeren. De verrassende conclusie: ‘Geef ons goed meetbare regels mee waarmee wij onze vorderingen in circulair bouwen beter kunnen meten, handhaaf die ook, en help ons zodat we onze opdrachtgevers niet steeds met mooie verhalen hoeven te overtuigen. Hóe we circulair bouwen kiezen we graag zelf binnen onze bedrijfsvisie.’ Gemotiveerd om circulair te bouwen zijn veel bedrijven allang, en ook om echte innovatie te zoeken. De condities laten alleen nog wel te wensen over. Daarbij zou een eerlijk speelveld helpen: geen collega-bedrijven die tenders winnen met mooie verhalen die ze vervolgens niet waarmaken, maar allemaal langs dezelfde lat en dan meetbaar vooruitgang boeken. Ook zijn opdrachtgevers niet altijd alleen te overtuigen met het goede verhaal. ‘Als het wet is zeurt niemand meer en gaan we het gewoon doen’ zei een grote belegger.

De conclusie bij velen was dat de huidige MPG hierin een goede bijdrage kan leveren; de factor hergebruik van bouwmateriaal is er al aardig in verweven. Minister Ollongren heeft inmiddels bevestigd de MPG als instrument steviger te gaan inzetten om circulair bouwen te bevorderen.

Nu is de volgende vraag: hoe scherp kan de overheid de MPG bijstellen? Momenteel werkt Repurpose (Bas Slager) i.o.v. de Provincie Utrecht (Martien Dijkstra) in een team met Nibe (Olga van der Velde), Cirkelstad (Wytze Kuijper) en IMIX projecten (Gijsbert Jansen), aan een praktijktest om de invloed van diverse haalbare en direct toepasbare circulaire materiaalkeuzes op de MPG te meten. Wie nieuwsgierig is naar de mogelijkheden binnen een eigen project om de MPG-score slim te verlagen kan een woningproject (nieuwbouw) in de provincie Utrecht aanmelden bij een van de deelnemers.

< Diversiteit als uitdaging en aansporing | Sociale innovatie, leren & inspireren >