Trottoir tegen wateroverlast

Biobased, circulair én klimaatadaptief en dat allemaal in een stoeptegel. De gemeente Zuidplas heeft de primeur in het dorp Zevenhuizen: het eerste klimaatbestendige fietspad van Nederland dat is aangelegd met het buffertrottoir van WasteWorks.

In Nederland wordt elk jaar tweeduizend miljoen liter aan beton gebruikt voor stoeptegels. Voor Erwin van der Zwaag, de man achter WasteWorks, het uitgangspunt om mee aan de slag te gaan. Vanuit zijn drang om te ondernemen en iets te doen waar de wereld een mooiere plek van wordt, kwam hij uit bij duurzame tegels.

De zwaardere regenbuien waar we steeds vaker mee te maken hebben, zorgen voor wateroverlast. Zo kwam Erwin op het idee om een soort ‘bakje’ te ontwikkelen dat hemelwater opvangt onder de stoeptegel. En die uitvinding kan het onderlopen van kelders, waterschade aan winkels en natte voeten door zware regenbuien voorkomen. 

Met het WasteWorks buffertrottoir stroomt het regenwater tussen de tegels door een krattensysteem in. Daar wordt het gebufferd en vervolgens stroomt het water langzaam de bodem in. Dat betekent meer water voor planten en bomen in de wijk én het zorgt ervoor dat je geen waterschade krijgt. En zo wordt het riool ook niet overbelast tijdens zware regenval.

De bouwmaterialen van WasteWorks zijn niet alleen klimaatbestendig, maar ook biobased en circulair. Samen met oude vermalen betontegels is snelgroeiend olifantsgras (miscanthusgras) het hoofdbestanddeel van de tegels. Dit gras neemt veel CO2 op vanuit de lucht en dat zorgt ervoor dat de tegel van WasteWorks ruim 50% minder belastend is voor het milieu dan een tegel van traditioneel beton.

De betontegels zijn voorzien van een circulaire, betonnen deklaag. Het onderbeton is circulair en biobased. Hierdoor zijn alle gangbare varianten van deklagen mogelijk en voldoen de betontegels aan alle in de markt gestelde normen. Na gebruik neemt WasteWorks de tegels weer terug om er nieuwe exemplaren van maken.

De kratten onder de tegels zijn gemaakt van gerecycled plastic en rusten op stevig, waterdoorlatend geotextiel.

Welke gemeente neemt het stokje over van Zuidplas? Want dat WasteWorks met deze klimaatbestedige stoeptegels een groeimarkt aanboort, is duidelijk. En aan hun ambitie ligt het zeker niet: “Let’s pave the way to a circular future!”

Wil jij meer weten over hoe Waste Works kan helpen? Mail naar .

< Gezocht: ervaringen met gelijkwaardigheidsbepaling! | Madaster: de integrale oplossing voor uw circulaire ambitie >