Met de Drechtsteden zijn we weer een aantal jaren onderweg. We waren de derde Cirkelstad (ofwel regio) in Nederland die de stap waagde. De eerste periode was aftasten en zoekende. Nu steeds tastbaarder en daarmee soms ook wel weer uitdagender. Want circulair bouwen is geen gegeven. Het is pionieren ten top. Maar met elkaar maken we kleine maar wel concrete stappen. “En dat is als spinner erg gaaf om te zien!”, aldus Thirza Monster, spinner Cirkelstad Drechtsteden.
Een dynamisch jaar…
Het afgelopen jaar is de Community of Practice letterlijk en figuurlijk volop in beweging geweest. We hebben nieuw bloed in de kuip met een aantal nieuwe partners, zoals Van Wijnen en de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid. Jordin Bijstra, een afstudeerder van Hogeschool Inholland, heeft voor ons een stakeholdersonderzoek gedaan naar draagvlak voor een gezamenlijke, regionale bouwbase en ook lessen opgedaan van voorbeeldcases als Schoonschip en Superlocal elders uit het land. We gaan meer en meer samenwerken op het schaalniveau van de provincie Zuid-Holland om nog meer kennis, kunde en netwerk met verschillende Cirkelsteden uit te wisselen. Zo hebben we onlangs met GWW partijen om tafel gezeten uit Zuid-Holland om nader met elkaar te verkennen waar we elkaar kunnen vinden op een groter schaalniveau. We hebben een introductieworkshop in samenwerking met de gemeente Dordrecht en RoosRos architecten georganiseerd, waar partners en geïnteresseerden het S-model (het schillenmodel van Steward Brand) en het R-model (de R-en van de circulaire economie als reuse, repair en recycle) toepasten op hun eigen casus. We zijn op bezoek gegaan voor inspiratie bij The Green House in Utrecht. Studenten bouwkunde van het Da Vinci college hebben we onder de vlag van Cirkelstad begeleid bij de landelijke SLIMCirculair wedstrijd waarbij zij een circulair herontwerp gemaakt hebben van voormalig scheepswerf de Biesboschhal. En als klap op de vuurpijl zijn we ook nog eens een buddyprogramma gestart, zodat partners elkaar nog beter leren kennen en kunnen helpen in elkaars uitdagingen.
En wat levert dit dan op?
“Ben ik als spinner dan tevreden waar we staan als Cirkelstad Drechtsteden? Ja en nee. Als ongeduldig en idealistisch mens, zou ik graag zien dat we al veel verder staan in de transitie. Dat ’t het nieuwe normaal is geworden. Zover zijn we nog lang niet. Maar meer en meer betrap ik mezelf erop, dat we niet overal bovenop hoeven te zitten en er ook gewoonweg meters gemaakt worden in de praktijk.” Een gemeente Dordrecht die circulaire kaders meegeeft in tenders of prijsvragen, zoals voor het Stadskantoor, een fietsenstalling bij een station en een woonwijk. Van Wijnen die een hele duidelijke doelstelling heeft om afvalloos te bouwen over een aantal jaar. Dura Vermeer die met innovatieve concepten bezig is met uiteenlopende partijen om een weg in de markt te zetten als dienst. Een RoosRos architecten die enorm z’n nek heeft uitgestoken bij de ontwikkeling en realisatie van een circulair multifunctioneel gebouw. Als spinner lever ik daaraan een hele kleine bijdrage door soms net even een zetje hier en daar te geven tijdens de Community of Practice-bijeenkomsten, maar ook tussentijds. Met een nuttig contact, een nieuw inzicht, een inspirerende locatie, een duwtje richting eigenaarschap, een praktisch handvat of een motiverend gesprek. Gaat dit meteen hét grote verschil maken? Nee, maar ons motto van ons eigen bedrijf Cirkellab is dan ook ‘one cycle up’: van kleine, concrete stappen naar blijvende impact!
Meer informatie over Cirkelstad Drechtsteden? Neem contact op via .