Urban Green Oasis

Het project Urban Green Oasis komt voort uit de vraag van de Green Business Club Utrecht Centraal (GBCU) om een tijdelijke groene inrichting te creëren voor in het Moreelse Park. De Green Business Club, welke bestaat uit verschillende participanten, heeft als missie om met verschillende partijen samen te werken aan een leefbaar en duurzaam stationsgebied.

Utrecht Centraal ontwikkelt zich steeds meer naar een openbaar vervoer hub waar mensen niet alleen meer doorheen reizen, maar ook steeds meer verblijven. Vraag naar activiteiten zoals winkelen, eten, ruimte voor cultuur en een ontmoetingsplek neemt steeds meer toe.

Om hierop in te spelen heeft de Green Business Club, Donker Design de opdracht gegeven om een beeldend en inspirerende ontwerp op te stellen voor een tijdelijke, modulaire, groene oase als verblijf- & ontmoetingsplek.

Plantoelichting

Doelgroep

Urban Green Oasis biedt voor een brede doelgroep ruimte tot ontspanning. Dit zal zich uiten in de laagdrempelige activiteiten die er plaats zullen vinden. Hierbij moet men bijvoorbeeld denken aan een potje schaak tussen bewoners uit de buurt, boeken uitruil tussen de passerende treinreizigers in de Little Free Library. Maar ook een informele buitenvergadersessie tussen kantoorpersoneel behoort tot de mogelijkheid.

Verbinding en rust

Doordat de Urban Green Oasis ‘gekoppeld’ wordt aan een nieuwe doorgaande langzaam verkeersroute tussen Utrecht Centraal en het centrum, zal de oase zowel fysiek als visueel sterk met zijn omgeving verbonden zijn.                                                                                                             

Toegang tot de oase krijgt men door een bypass van houten loopelementen te volgen, om daarmee uit de drukke stroom van mensen en in een veilige en groene omgeving te geraken. Om deze omgeving voor de gebruikers te creëren, bestaat de oase uit drie verschillende soorten elementen. Eén zitelement en twee beplantingelementen, een hoge en een lage. Deze elementen creëren door hun doordachte positie voor zowel privacy als zichtbaarheid. Men zit net genoeg uit de drukte, maar blijft toch onderdeel van hun directe omgeving.

Circulariteit en uitstraling

De groene, modulaire elementen van de Urban Green Oasis zullen bestaan uit circulair hergebruikte materialen. Het ontwerpen vanuit het circulair oogpunt houdt dus onder andere in dat men moet ontwerpen met wat er op dat moment beschikbaar is. Deze methode van Material Driven Design dwingt je om te ontwerpen tot op het abstract niveau van uitstraling, functie en vorm. Anders dan in het traditionele ontwerpproces waarin je alles tot in detail uitwerkt, waarna je in uitvoeringsvoorbereiding de materialen gaat zoeken. Er dient in dit soort ontwerpprocessen dan ook een bepaalde vrijheid en ruimte te blijven bestaan waarin het tot in de uitvoering nog gestuurd kan worden. De modulaire elementen kenmerken zich door deze vrijheid van uitwerking in een tijdelijke, duurzame en informele uitstraling.

Tijdelijkheid en flexibiliteit

Het Moreelse park is onderdeel van het stationsgebied en zal in toekomst binnen de visie van de Moreelse tuinen een hele metamorfose ondergaan. Om in de tussenliggende tijd de kwaliteiten van het park weer te geven en men al warm te maken van de toekomstige veranderingen speelt de Urban Green Oasis hier met zijn inrichting al op in. Op wat voor termijn het Moreelse park naar de nieuwe visie heringericht gaat worden is nog niet bekend, wat we wel weten is de dat Urban Green Oasis in de tussenliggende tijd van minimaal twee jaar, met mogelijke verlening, als groene ontmoetingsplek invult.

Naast het tijdelijk karakter dient de Urban Green Oasis ook verplaatsbaar te zijn. Het Moreelse Park is naast klein stadspark, ook nog eens een vaste evenementenlocatie voor het jaarlijks terugkerende Parade. In de periode van de Parade zullen de modulaire elementen van de oase opgepakt worden en elders in het stationsgebied worden neergezet om als groene ontmoetingsplek te dienen. Door deze flexibiliteit is de Urban Green Oasis naast zijn verplaatsbaarheid, ook in de toekomst nog verder uitbreidbaar.

Cocreatie

De Urban Green Oasis is in een cocreatie ontwikkelt en uitgewerkt. Vanaf de start van het ontwerpproces tot aan de uitvoering hebben er meerdere werksessies plaatsgevonden waarin diverse deelnemers stap voor stap samen tot het huidige plan zijn gekomen.

Deelnemers: Green Business Club, Rijksvastgoedbedrijf, Gemeente Utrecht en bewoners van Hoog-Catharijne, Buurman Utrecht, Donker Groen Utrecht & Donker Design

Voor de concretere uitwerking en realisatie van de groene oase zijn Buurman Utrecht en Donker Groen Utrecht bij het project betrokken.

Buurman Utrecht is als circulaire pionier en werkplaats bij het project betrokken. Vanuit hun eigen voorraad of netwerk van 2de hands herbruikbare materialen fabriceren zij de verschillende modulaire elementen van de Urban Green Oasis.

Het afplanten en het definitief installeren van de groene oase zal gebeuren door Donker Groen Utrecht. Donker Groen Utrecht blijft voor de volledige tijdsduur eigenaar van de Urban Green Oasis en zal in de periode van gebruik in het onderhoud voorzien. Daarnaast dragen zij zorg voor de tijdelijke verplaatsing van de groene oase wanneer het Moreelse park gebruikt zal worden als Parade terrein.

Waar de tijdelijke inrichting exact in het park komt te staan is nog niet definitief bekend, maar houd het park in de gaten en beleef de Urban Green Oasis in het voorjaar van 2020 in levenden lijve!

Meer info:

< Ontwikkeling Stadspark Dordwijk | Uitnodiging slot event Future Cities Circular Housing >