Amsterdam start samen met Rotterdam, Utrecht en Den Haag een project om te onderzoeken hoe voedselvermalers bij kunnen dragen aan het beste circulaire resultaat. Het onderzoek richt zich onder andere op de meest hoogwaardige technische oplossingen om organisch afval op te slaan in plaats van aan te sluiten op het riool. En met de opgeslagen ‘gemalen groentesoep’ kunnen dan weer mooie producten worden gemaakt zoals bijvoorbeeld bioplastics.
Buizenstelsel
Een voedselvermaler is een apparaat dat in de keuken wordt aangesloten op een buizenstelsel en dat zorgdraagt voor de afvoer van organisch afval. Zonder geurtjes is de “kok in huis” direct van zijn/haar organisch afval verlost. Deze voorziening komt in Amerika al veel voor, maar in Nederland is het verboden om organisch te lozen op de afvoer van het riool.
Milieudoelstellingen
Mede als gevolg van de gewijzigde Europese wet- en regelgeving voert Amsterdam opnieuw het inzamelen van GFT (Groente-, Fruit- en Tuinafval) in. Dit staat in het Uitvoeringsprogramma Afval 2020- 2025 dat in september in de gemeenteraad wordt besproken. Echter in hoogbouw is het moeilijk de milieudoelstellingen wat betreft het terugdringen van de hoeveelheid restafval te realiseren. Het restafval uit de hoogbouw van Amsterdam bestaat hierdoor nog voor 30 tot 40% uit organisch afval.
Onderzoek kansrijke oplossingen
Expertbureau LeAF onderzoekt, in opdracht van de vier steden, de oplossingen die passen binnen de huidige regelgeving. Het onderzoek richt zich op het vaststellen van de meest kansrijke technische combinaties voor hoogbouw woningen. Met welke voedselvermaler, buizenstelstel, transportsysteem, opslagsysteem, verwerkingssysteem en toepassingen kan het beste circulaire resultaat worden behaald tegen maatschappelijk aanvaardbare kosten.
Praktijkproeven
Op basis van de uitkomsten starten de vier gemeenten volgend jaar een aantal praktijkproeven waarbij projectontwikkelaars uitgedaagd worden hoge nieuwbouw woningen te realiseren met een voedselvermaler in iedere keuken.