Bouwen aan een duurzaam industrieterrein 

Op de westelijke Dordtse Oever wordt gebouwd aan een bedrijventerrein van een kleine 100 hectare groot. Daarbij is er ook veel aandacht voor duurzame ontwikkeling. Arie Janssen, uitvoerder Heijmans Infra, vertelt over een circulaire brug, vleermuizenkasten en een bufferzone voor de natuur.  

De werkdagen van Arie Janssen draaien al 25 jaar om het leggen van riolering en het reconstrueren van wegen. Maar op het Distripark Dordrecht houdt hij zich ineens bezig met het aanleggen van natuur. Duurzaamheid en circulariteit is namelijk een belangrijk onderdeel bij het realiseren van dit bedrijventerrein. “Aan de rand van het industrieterrein realiseren we hier een bufferzone”, vertelt hij. “Het is een overgang naar het woongebied en tegelijkertijd natuurcompensatie voor het bouwen in de polder. De bufferzone bestaat uit eilanden van verschillende hoogtes voor waterplanten. Ook hangen we er een vleermuizenkast, zwaluwhotel en mussentil op.” Bij de aanleg van die eilanden wordt een slimme combinatie gemaakt met de werkzaamheden op het industrieterrein, vertelt Janssen. “De grond die vrijgekomen is bij het verbreden van sloten en afgraven van het terrein hebben we gebruikt als voorbelasting bij het volgende stuk industrieterrein.” 

Circulaire fundering 

Voor Janssen is dit de eerste keer dat hij een project doet waarin de hijskranen draaien op HVO diesel. Dat zorgt voor een flinke CO2-reductie, omdat brandstof de grootste CO2-post is tijdens de werkzaamheden. Ook heeft Heijmans een bestaande brug geplaatst. “Die was al door de gemeente gekocht bij FiberCore en geeft aan hoe belangrijk ze circulariteit vinden. Ook de fundering van de rijbanen is circulair. Het bestaat uit freesmateriaal dat afkomstig is van andere projecten in de buurt. Zo krijgt het een tweede leven en er hoeft geen nieuw materiaal aangeschaft te worden. Ik had dat nooit eerder gedaan. Het is wel iets meer werk, omdat je het freesmateriaal eerst met cement en daarna met schuimbitumen moet mengen. Maar qua wegenbouw is het hetzelfde.” 

Werken zonder stank 

Dat zijn werk nu een stuk groener is dan voorheen, bevalt Janssen wel. “Het is leuk om met groen te werken en ik realiseer me ook dat de werktuigen een stuk minder stinken door de HVO diesel. En ik heb er een voorbeeld aan genomen, thuis heb ik zelf een mussentil en zwaluwkast getimmerd en opgehangen.” 

Voor meer informatie, contacteer Jim Muijen, accountmanager bij Heijmans regio ZuidWest, via telefoonnummer 0650179702 of mail naar



 
 
 

< Upcycling, logistiek en kennisontwikkeling verenigd in één hub | De toekomst is binnen handbereik  >