Cirkelstad Eindhoven @ Dutch Design Week: van activatie naar implementatie

Op 26 oktober 2023 vond “Cirkelstad Eindhoven @ Dutch Design Week – Van Activatie naar Implementatie” plaats in The New Block, Eindhoven. De Dutch Design Week is de jaarlijkse happening in Eindhoven waar (inter)nationale ontwikkelingen rondom materialen en design wordt gepresenteerd: de ideale plek voor het jaarlijkse hoogtepunt van Cirkelstad Eindhoven.

Een succesvol evenement
De aanwezigen in de volle zaal werden getrakteerd op inspirerende sprekers, innovatieve projecten en producten en inzicht in de ontwikkelingen op gebied van circulair bouwen in de regio.

“Het was een leuke en goed bezochte bijeenkomst, de ruimtes zaten goed vol. De combi van projecten, inhoud en producten geeft een brede kijk op de ontwikkelingen van de partijen in de regio Eindhoven op het gebied van circulair bouwen. Wat mij betreft gaat het hard met de implementatie hier,” bevestigde een van de bezoekers.

Wethouders Mieke Verhees en Rik Thijs trapten af
De bijeenkomst werd geopend door Mieke Verhees en Rik Thijs, beiden Wethouders van de gemeente Eindhoven. Ze gaven een inspirerende keynote over de ontwikkelingen van circulariteit in het afgelopen jaar.

Het was opvallend om te zien hoe deze wethouders zich met volle overgave inzetten voor de duurzame missie. Ze hebben elk doelen gesteld, maar werken samen om gezamenlijke stappen te zetten en de impact te vergroten.

Die impact vergroten – ook dat werd goed onder de aandacht gebracht door Rutger Büch van Cirkelstad. Hij liet zien hoe we ons nu verhouden ten opzichte van het gewenste kantelpunt en hoe het nieuwe collegeprogramma van Cirkelstad werkt maakt van die planetaire grenzen.

Projectpresentaties van Trudo en BAM Wonen Zuid
Een van de hoogtepunten was de presentatie van progressieve projecten door BAM Wonen Zuid en Trudo. Mart Verhoeven en Imke van den Boom (BAM Wonen Zuid) vertelden over een nieuw circulair en duurzaam project aan de Ambachtslaan te Veldhoven. Dit project toonde niet alleen innovatie en een hoog niveau van houtbouw, maar ook de kwetsbaarheid en uitdagingen die gepaard gaan met circulair bouwen.

Een aanwezige benadrukte het aspect van netwerk en verbondenheid: “Cirkelstad Eindhoven is dé plek om de Eindhovense circulaire ontwikkelingen te volgen binnen de breedte van het netwerk, waarbij opdrachtgevers, opdrachtnemers en leveranciers de mogelijkheid hebben om informeel met elkaar de uitdagingen te bespreken en samen op zoek te gaan naar handvatten.”

Brink | bouw, infra en vastgoed, de partij die Cirkelstad Eindhoven trekt, had ook een inhoudelijke rol. Brink is namelijk één van de partners in de ontwikkelingen van Het Nieuwe Normaal. Ze dragen hieraan bij door projecten met de methodiek te evalueren.

De evaluaties én het programma die het afgelopen jaar zijn gedraaid met Eindhovense partners hebben inzicht geboden in het praktisch maken van het raamwerk van Het Nieuwe Normaal: wat moet je nu en kan je morgen doen om op indicatoren scherp te stellen.

Presentaties over de implementatie van circulair bouwen
Het inhoudelijke programma bood diverse presentaties over het implementeren van circulair bouwen. Sprekers van verschillende organisaties, waaronder Volantis, ROEF, Rik Makes, Alba Concepts, IsoBouw Systems bv, Brink | bouw, infra en vastgoed en Harold van de Ven, deelden hun expertise en ervaringen.

Het evenement bood niet alleen een kans om te leren van experts, maar ook om te netwerken en ervaringen uit te wisselen met gelijkgestemde professionals in de bouw, infra en vastgoedsector.

Een geslaagde, inspirerende en informatieve bijeenkomst
Al met al was “Cirkelstad Eindhoven @ Dutch Design Week – Van Activatie naar Implementatie” een geslaagde bijeenkomst die de aanwezigen inspireerde en informeerde over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van circulair bouwen in de regio Eindhoven.

De gepassioneerde betrokkenheid van de wethouders en de innovatieve projecten van BAM Wonen Zuid en Trudo zijn slechts enkele voorbeelden van de voortgang die wordt geboekt in de richting van een duurzamere en circulaire bouwsector. Het evenement liet duidelijk zien dat Eindhoven vastbesloten is om de weg naar circulair bouwen verder te bewandelen en dat er veel enthousiasme en energie is om deze doelen te bereiken.

Contact

Jeroen Adriaansen

Spinner Cirkelstad Eindhoven


06 831 662 44

< Een gebouw 11 kilometer verplaatsen doe je zo | Matchbox: duurzame parel op de Eindhovense Strijp-S >