Ontdek het biobased Compostboard van Rik Makes

Rik Maarsen van Rik Makes, partner van Cirkelstad Eindhoven, levert een bijzonder alternatief voor plaatmateriaal: Compostboard. Lees verder voor alles over dit natuurlijke plaatmateriaal en de bijzondere eigenschappen van deze biobased oplossing.

De insteek van Maarsen is helder: “Als partner van Cirkelstad Eindhoven, geloof ik in de community-aanpak: alleen samen komen we stappen vooruit in biobased bouw en de ontwikkeling en het gebruik van deze materialen.”

Rik Makes heeft daartoe Compostboard ontwikkeld, een plaatmateriaal dat zorgt voor leven – en zorgt dat de verwerker, gebruiker én afvalverwerker met schone materialen werken. “We bewegen naar een toekomst waarin de mens niet meer hoeft te vervuilen en te vergiftigen, maar weer gaat voeden. Een toekomst waarin materialen circulair kunnen worden teruggegeven als voeding voor de bodem, waarbij elke boer en ecoloog blij is met de reststukken van de bouw. Materialen die kunnen worden uitgereden over de akkers waar het bodemleven je toejuicht,” aldus Maarsen.

Zo zit het in elkaar
Compostboard is een niet-constructief plaatmateriaal, gemaakt van landbouwvezels zoals hennep, vlas, paprikaplanten en lisdodde. Het materiaal wordt gebonden met een lijm die gezond is voor het binnenklimaat – zowel voor de verwerker en voor de eindgebruiker.

Compostboard is bovendien ontworpen met de échte eindgebruiker als uitgangspunt: de wormen en bacteriën in de akker en tuin. En dat heeft een aantal bijzondere voordelen.

Compostboard…

  • Houdt CO2 vast in de bouw (en dat zorgt voor een gunstige LCA-score)
  • Vermindert de afvalberg die jaarlijks wordt verbrand
  • Zet de boer centraal in de productie van voedsel en vezel
  • Gaat verschraling van het land tegen door ‘afval’ de bodem te laten voeden
  • Is een circulair materiaal dat schadeloos kan worden geproduceerd zolang de mens voedsel teelt
  • Zorgt voor een ademend interieur met consistente luchtvochtigheid
  • Is een schoon materiaal dat geen giftige stoffen dampt tijdens gebruik of verwerking

En wist je dat per m3 Compostboard 888 kilo wordt CO2 vastgehouden, tegenover 557 kilo per m3 bij multiplex?

Platen van hennep en vlasvezels
Maarsen: “Wij bieden nu 2 platen gemaakt van hennep en vlasvezels. De eerste plaat is ongekleurd, de tweede plaat wordt zwart gekleurd met koolstofpoeder. Al onze materialen zijn composteerbaar. Bij een order kan worden aangegeven of de plaat van tevoren op maat moet worden gezaagd.”

Een van de kwaliteiten van het materiaal is dat het vlamdovend is en gunstig scoort op een LCA-berekening. “Onze missie slaagt pas als klanten tevreden zijn. We kunnen immers pas veel CO2 gaan opslaan en vasthouden – en voor de bodem zorgen – wanneer klanten met het materiaal gaan werken. Daarom werken wij graag samen naar de wensen van de klant,” legt Maarsen uit.

“Als verwerker wil je kwaliteit leveren en ongehinderd de materialen gebruiken die je nodig hebt. Het afval dat gecreëerd wordt moet geen belemmering meer zijn voor je werk. Het moet rijkdom zijn voor het bolletje waar we op wonen: de aarde. Laten we tijden veranderen en samen zorgen voor het leven.”

Meer weten?
Ga voor meer informatie (en een sample) naar www.compostboard.bio of mail .

< Matchbox: duurzame parel op de Eindhovense Strijp-S | Oproep: help jij de circulaire ambities in Haarlem verder? >