Een CoP in Haarlem met veel nieuwe gezichten!

Vorige week vond in Haarlem de eerste community of practice van 2021 plaats. Heb je die gemist of wil je nog eens wat nalezen, dan zit je hier goed.

Stefan Franzen, circulair manager bij Sloop en Renovatiebedrijf C.A de Groot te Alkmaar, is een nieuwe partner van Cirkelstad Alkmaar en zij werken aan een project in Haarlem. Een mooi moment om daar wat meer over te vertellen. Het pand aan het Surinamepad in Haarlem waar de FIOD (zie bijlage) gehuisvest was, wordt gestript en duurzaam gerenoveerd zodat Rijkswaterstaat haar intrek kan nemen. Veel onderdelen van het interieur en bouwkundige delen zijn beschikbaar voor hergebruik. Stefan verteld dat er veel mogelijk is als de opdrachtgever daar vooraf opdracht
toegeeft en als er voldoende tijd is om materiaal her te bestemmen. Door de samenwerking met Insert kun je materialen breed uitzetten en dat leverde al de nodige bezoeken op. Een groot deel van de materialen heeft een nieuwe bestemming gevonden. Een deel wordt hergebruikt bij de renovatie van het pand. Dat proces blijven we volgen omdat het heel leerzaam en inspirerend is om te zien hoe RWS dat laat doen en wat dan het eindresultaat is. Wil je meer weten over de materialen die nog beschikbaar zijn kijk dan hier verder.

Nieuwe partners: help jij versnellen?

Peter Kaptein en Juan Nibbelink zijn het merk en de kwartiermakers van het Werkterrein. Zij ontwerpen en realiseren circulaire inrichting en meubilair voor kantoren en andere gebouwen. Aan de hand van gerealiseerde projecten laten zij zien hoe ze circulaire principes toepassen in hun ontwerp en uitvoering. Peter vertelt dat ze steeds vaker betrokken worden voor integrale oplossingen binnen panden. Niet alleen het materiaal is van belang, ook ergonomie, comfort en het gebruik van gifvrije materialen. Het is een circulair-holistische benadering zou je kunnen zeggen.

Ze werken in Haarlem al een tijd met een groep vakbekwame makers om hun ontwerpen te realiseren. Nu ze vaker door het hele land actief zijn, zoeken ze verbinding met lokale makers. Maar hoe doe je dat als je lokaal nog niet zo bekend bent? En hoe kom je dan op vrij korte termijn aan die vakvrouw of man? Wie daar een slimme oplossing voor heeft nodigen we graag uit om dat te delen.

Enz Remake

Het circulaire makerscollectief, Enz Remake, timmert al een tijdje aan de weg. Ze maakten al snel zichtbaar wat hun verenigde krachten waard zijn bij het upcyclen en het herplaatsen van oude treinvloeren. Samen met NS zijn er al prachtige producten gemaakt die inmiddels ook te zien zijn in de pop-up stores op Utrecht en Amsterdam centraal. Dat klinkt als een succesverhaal maar er blijft een zwakke schakel die nog niet is beslecht en daardoor is de keten nog niet winstgevend. De treinvloeren hebben een schoonmaakbeurt nodig voor ze verder verwerkt kunnen worden. Het is te kostbaar en niet vol te houden om daar de makers voor te blijven gebruiken.

Partners en oplossingen gezocht:

  1. Enz Remake is op zoek naar een partner die kan helpen om het schoningsproces zo in te richten dat ook dit onderdeel een sterke schakel in het geheel wordt. Bijvoorbeeld door samenwerking met een sociale werkplaats of een miner van grondstoffen die hier beter voor is uitgerust.
  2. Daarnaast zoekt Enz Remake ook financiering voor R&D om het schoningsproces op technisch vlak verder te ontwikkelen. Bijvoorbeeld door automatisering of het inzetten van tools die hen nu nog niet bekend zijn. Heb jij hier ook mee te maken, wil je meer over dit vraagstuk weten of zie je kansen en oplossingen? Meld je aan voor een CoP over dit onderwerp bij

Haan en Kroot

Liesbet van Haan en Kroot heeft kennis en ervaring van circulaire toepassingen en wil dat graag bij een grote publiek bekend maken. Ze merkt in de praktijk dat MKB’ers soms nog niet voldoende kennis hebben om circulaire afwegingen te maken bij inkoop, bij het kiezen van een leverancier of een nieuw product. Soms lijkt iets goed of passend maar is dat het ook? Als voorbeeld noemt ze de bospaden van Staatsbosbeheer die een laag kregen van menggranulaat wat een duurzame oplossing leek maar in de praktijk helemaal niet schoon en duurzaam bleek. Dus hoe maak je nou die juiste keuze en past die bij jou en je bedrijf. Liesbet is mede auteur van het boek Nieuwe Businessmodellen, geeft studenten les en coacht ondernemers waar ze ook gebruik maakt van haar kennis als trainer van de Naturel Step. Liesbet kan je ondersteunen en adviseren bij je vraagstuk. Langdurig of adhoc, alles is mogelijk. Haar vraag is dan ook: is daar behoefte aan en zo ja, in welke vorm? Wil jij als MKB’er gebruik maken van een “circulair advies abonnement” Of wil je een basis training voor je team zodat je jullie kennisniveau opschroeft? Heb je hier ideeën of vragen over, neem contact op met Haan en Kroot.

Snuffelen

Als je aan iets nieuws begint wil je vooraf soms even testen, onderzoeken of snuffelen voor je echt ja zegt. Vandaar de Haarlemse Snuffelvraag. De plek waar een mogelijke partner kennis maakt met een CoP en wat het netwerk voor hem of haar kan doen.

Remko van Heummen trapt af. Remko en Hans van Eeden vormen samen Her Architecten. Remko werkt samen met woningcorporatie Ymere aan een project van de renovatie van de Sterrenbuurt in Haarlem. Omdat alle huurhuizen hier voorzien worden van dakisolatie gaan alle dakpannen eraf. Die dakpannen zijn qua geschatte levensduur nog zo’n 15 jaar te gebruiken. Schoonmaken en terugplaatsen heeft niet de voorkeur omdat ze dan over 15 jaar alsnog vervangen moeten worden voor nieuw en dat loopt niet gelijk op met het andere onderhoudswerk. Dus dubbele kosten. Hoe krijgen deze 200.000 pannen een nieuwe bestemming? En hoe halen we deze er netjes en heel af? Is daar al een handige machine voor? Wie ziet hierin een kans? Helemaal als je bedenkt dat deze woningen het topje van de ijsberg zijn. Want hoeveel bestaande huurwoningen in Nederland zijn de komende jaren toe aan renovatie? En hoe goed past dit vraagstuk in de renovatie versneller die binnenkort van start gaat? Zie jij kans om Remko te helpen met deze uitvraag, laat het ons weten door een mail te sturen naar

Brigitte Kool

Spinner Cirkelstad Haarlem Kennemerland, Cirkelstad Sociaal


06 124 021 74

Juan Nibbelink

Spinner in Haarlem Kennemerland

Liesbet Hanekroot

Spinner in Haarlem Kennemerland

< Woningcorporatie Woonpartners uit Helmond en duurzaam ondernemer Chainable slaan de handen ineen voor circulariteit | Brancheorganisaties samen naar circulaire gebouwgevels >