Clevero: Pionier in circulaire bouwinnovatie

In een branche waar de noodzaak voor duurzaamheid en circulariteit steeds dringender wordt, neemt Clevero een belangrijke positie in. Met de opening van de eerste circulaire bouwmarkt in Twente, zet Clevero stevige stappen richting een toekomst waarin bouwmaterialen niet langer als afval worden gezien maar als kans van bronnen voor hergebruik. Clevero biedt niet alleen een circulaire oplossing voor de bouwsector maar inspireert ook tot een nieuwe kijk op management en plannen rondom bouwen en renoveren.

Clevero’s circulaire bouwmarkt biedt een collectie van gebruikte of tweede kans bouwmaterialen. De materialen worden bij voorbaat geselecteerd door een specialist waarna de materialen met zorgvuldigheid gedemonteerd en vervoerd worden naar de bouwmarkt. Naast gebruikte materialen uit bestaande gebouwen biedt Clevero ook tweede kans materialen aan. Deze materialen worden door Clevero ‘gered’ omdat ze volgens de fabrikant of winkel niet verkoopbaar zijn terwijl er vaak maar weinig tot geen afwijkingen zijn. Producenten deponeren deze 2e kans materialen vaak vanwege productiefouten of omdat het fungeerde als showmodel.

Dit concept gaat hand in hand met Clevero’s missie om verspilling tegen te gaan en waarde te creëren uit restmaterialen. Het is dan ook logisch dat RGS mede-initiatiefnemer is van Clevero. Als urban miner zien ze, naast hun eigen marktplaats voor materialen, kansen om restmaterialen voor een brede doelgroep toegankelijk te maken.

Met een specialisatie in houtbewerking laat Clevero zien hoe het natuurlijke hout opnieuw tot bloei kan komen. De houtbewerkers selecteren en demonteren hout om het om te vormen tot nieuwe, duurzame materialen.

Naast het leveren van materialen en het bewerken van hout dat meegroeit met de tijd denkt Clevero ook graag mee in projecten. Met kennis over materiaalstromen, omgevingsmanagement en de beschikking over een groot netwerk is Clevero in staat om praktisch advies en circulaire oplossingen te bieden die verdergaan dan alleen de plannen op papier. Hierin komt de Twentse nuchterheid van Clevero naar boven; Circulariteit is een kwestie van gewoon aanpakken en dat is precies wat we bij Clevero doen.

Clevero onderscheidt zich door nadruk te leggen op samenwerking. Alleen door samen te werken, kunnen we daadwerkelijk verschil maken in de traditionele bouwbranche. Clevero is hierdoor meer dan een leverancier; het is een partner in het realiseren van circulaire projecten, waarbij duurzaamheid, kennis en maatwerk centraal staan. Dit doen we door samen met de partners te kijken naar duurzamere alternatieven en het maken van innovatieve plannen.

Voorbeelden van samenwerkingen zijn:

  • Het leveren van circulair hout uit de eigen zagerij van Clevero aan WEBO uit Rijssen. WEBO is namelijk bezig met het ontwikkelen van een circulair kozijn;
  • In Rotterdam heeft Clevero een fietsenstalling gedemonteerd en die is heropgebouwd in Friesland en fungeert als nieuw onderkomen van kleine kalfjes;
  • Ook heeft Clevero onlangs 443 stuks gebruikte gipsplaten geleverd aan Murre – de Visser afbouwsystemen. Zij zijn een mooi circulair pand aan het bouwen aan de Soesterbergstraat in Rotterdam.

De mogelijkheden zijn dus eindeloos als je samenwerkt. Wil je hier meer van weten neem dan contact op met Merel Candel van Clevero. Bel met 0548-23 88 00 of mail naar .

Brigitte Kool

Spinner Cirkelstad Haarlem Kennemerland, Cirkelstad Sociaal


06 124 021 74

Eric Kouters

Spinner Cirkelstad Apeldoorn, Cirkelstad Deventer


06 3022 76 85

Carmen Oude Wesselink

Spinner Cirkelstad Apeldoorn, Cirkelstad Deventer


06 4045 80 19

< De eerste 12 voorbeelden van toekomstbestendige gebiedsontwikkelingen zijn bekend | Oproep: Bouwlab R&Do Haarlem zoekt maatje >