Modulair en circulair brugsysteem

Online een brug bestellen, precies in de maten en vormgeving die je wenst. En dan niet twee jaar wachten, maar ‘m de volgende dag al afgeleverd krijgen. Als bouwpakket, alsof het een boekenkast van Ikea is. In de proeftuin van BouwLab R&Do staat het prototype.

De basis voor het modulaire brugsysteem van BouwLab R&Do is Red Ants, het project waarin het fieldlab met een consortium aan partners werkt aan een slim ontwerp- en assemblageconcept voor bruggen en overspanningen van 6 tot 12 meter. Hoe dat werkt? Je ontwerpt met een configurator snel en volledig digitaal een brug op maat. Je stelt parameters in als lengte, breedte en afwerking, en hebt daarbinnen alle artistieke vrijheid. De slimme technologie toetst direct de constructie en berekent ook de prijs en milieu-impact. Tevreden? Dan stuur je de ontwerpbestanden naar de producent, die de brug vervolgens automatisch produceert.

LEGO
Met Red Ants kun je veel soorten bruggen maken: een voetgangersbrug, fietsbrug, verkeersbrug of alle mogelijke combinaties daarvan. Elke brug is opgebouwd uit verschillende modules, net als een LEGO-bouwwerk. Hierdoor is de assemblage en demontage kinderlijk eenvoudig. Alle elementen zijn los van elkaar te vervangen of te hergebruiken in nieuwe constructies. De conceptontwikkeling was minder gemakkelijk, legt Annette Beerepoot, programmamanager bij BouwLab R&Do, uit. “Hoe zorg je ervoor dat de standaardelementen zo uniform zijn dat je ze vaak kunt hergebruiken? Welke circulaire materialen zijn sterk genoeg voor deze constructie? Hoe bied je maximale variatie zonder in te leveren op sterkte en veiligheid? En hoe gaan we de bruggen aanbieden? Het duurde even voordat we daar de juiste antwoorden op vonden en die aan elkaar konden verbinden. Maar we hebben het voor elkaar gekregen.”

Lees ook: Een brug op maat, volledig digitaal ontworpen: ‘We willen van prototype naar pilot’

Materiaalpaspoort
Na twee jaar experimenteren staat in de Haarlemse proeftuin van BouwLab R&Do nu een prototype: een modulaire en circulaire brug die volledig digitaal is ontworpen. Verschillende onderdelen zijn 3D-geprint. Het projectteam deed uitgebreid materiaalonderzoek om de juiste mix te vinden van levensduur en milieu-impact. “We passen alleen grondstoffen toe die intrinsiek hernieuwbaar zijn en/of hergebruikt kunnen worden in het productieproces”, vertelt Beerepoot. “Denk aan hout, staal en gerecycled kunststof. De stalen componenten zijn heel geschikt voor hergebruik, omdat ze langdurig sterk blijven. Ook de kunststof dekplaten zijn duurzaam. Na verloop van tijd, als ze gesleten zijn, worden ze door de producent teruggenomen en hergebruikt. We blijven de circulaire bouwmaterialen op de voet volgen. Misschien zijn er op termijn nieuwe materialen sterk genoeg.” Elke brug heeft een materiaalpaspoort waarmee alle onderdelen geïdentificeerd kunnen worden. Het parametrisch ontwerp en de slimme productie zorgen bovendien voor optimaal materiaalverbruik. Beerepoot: “Deze modulaire bruggen zijn het duurzame antwoord op de gigantische opgave van nieuwbouw en vervanging van bruggen in Nederland.”

Red Ants is een project van BouwLab R&Do, Architectuurcentrale Thijs Asselbergs, Bureau Arjan Karssen, AplusV solutions, I-SAAC, online platform voor parametrisch ontwerpen Packhunt, fieldlab 3D Makers Zone en blockchainspecialist Axionomic. Het verbindt innovatief en creatief ontwerp aan snelle, duurzame en circulaire productie.

Neem voor meer informatie contact op met Annette Beerepoot: .

< ‘Met biobased materialen de klimaatverandering tegengaan’ | Regionieuws uit Cirkelstad Haarlem Kennemerland >