Regionieuws uit Cirkelstad Haarlem Kennemerland

Geschreven door: Brigitte Kool

Er is zoveel in ontwikkeling. Het stadsblad van Cirkelstad staat maandelijks bomvol nieuws en de nieuwe communities draaien. Er zijn convenanten gesloten, versnellingsprogramma’s gestart. Hoe geef ik dan overzichtelijk regionieuws terwijl er al zoveel gedeeld wordt?

Ik kies voor twee onderwerpen. Ik deel hieronder wat achter de schermen gebeurt als partners onderling samenwerken. En ik heb een paar tips voor de komende weken.

Achter de schermen
Vaak is het onzichtbaar wat er tussen Cirkelstad partners onderling gebeurt buiten de COP’s en communities om. Stiekem is dat best veel. In de afgelopen maanden hebben we vanuit de regio Haarlem diverse oproepen gedaan, daar is goed op gereageerd en dit is een greep uit de resultaten.

Het Posthuis deed een oproep voor materialen afkomstig uit sloop of renovatie om de laatste fase van hun herbouw af te ronden. Provincie Noord-Holland heeft er samen met De Wilde Infra en Slooptechniek voor gezorgd dat er materialen uit een sloop van een loods een tweede leven krijgen. De houten dakspanten en dakbeschot gaan naar het Posthuis. Zo zorgen zij er mede voor dat het Posthuis binnenkort weer haar deuren kan openen en kan fungeren als buurthuis.

Het festival Into The Great Wide Open zoekt samenwerking met de bouwsector
Het jaarlijkse festival op Vlieland wil bezoekers op allerlei manieren inspireren voor een duurzame, circulaire toekomst en zoekt partners om dat te bewerkstellingen. De post Linkedin kreeg veel reacties en coördinator Pauline was wel even zoet met de terugkoppeling. Een afspraak met BAM over emissievrij Bouwmaterieel is in de maak. En ook Circulair Friesland heeft naar aanleiding van ons artikel de vraag naar zich toegetrokken. Soms is er wat deining nodig om tot concrete samenwerking te komen. Wil je meer weten over de oproep en/of zelf participeren, kijk dan hier.

Vanuit de community sociaal namen Phillip Rol en ik deel aan de sociale transitie game van Gideon.
Een online game waarin je in teamverband aan de slag gaat met de sociale vraagstukken die een rol spelen in de transitie naar een circulaire bouw en samenleving. Naast theoretische kennis gaat het ook over je eigen houding, vaardigheden en andere aanpak die van belang is om aan deze systeemverandering bij te dragen. Heel waardevol in de verbinding van hoofd, hart en handen. Ons team bleek een gouden combinatie want we sleepte weekprijzen en de finale prijs binnen door onze fanatieke deelname.

Een van die prijzen is een podcast met Thomas van Belzen en een vernieuwer in de bouw. Die vernieuwer is Hans Lormans van Hamlet Design en Build. Hans bouwt met CLT en kijkt wezenlijk anders naar de verantwoordelijkheden die je draagt voor je team en diversiteit op de werkvloer. De podcast is nog niet gereed maar de vacatures voor 2 nieuwe collega’s, heel geschikt voor sportieve vrouwen, staan wel online. Bekijk de vacatures hier.

Gemeente Haarlem heeft behoorlijk wat eigen vastgoed wat toe is aan renovatie of verduurzaming. Projectleider Michiel van Kesteren maakt er een sport van om dat zo duurzaam en circulair mogelijk te doen. Zo is hij opdrachtgever voor de bouw van duurzame woonunits die voor langere tijd huisvesting voor Oekraïners garanderen. Bij deze wooneenheden wordt nu de laatste hand gelegd aan een circulair paviljoen wat gaat functioneren als ontmoetingsruimte. Dit paviljoen wordt gerealiseerd met reststromen en materialen uit sloop en renovatie onder andere van andere projecten waar Michiel aan werkt.

Een mooi streven en in de praktijk soms ook best lastig. Wat is voorhanden, is het op maat, wat moet je nog doen om het toe te kunnen passen. En is dat dan nog in verhouding tot wat je beoogde? Er waren ook materialen die hier niet paste maar die hij door kon geven aan andere maatschappelijke organisaties zoals CLT wanden voor partner Scouting Brigitta. Eind juni is er een kans om zelf een kijkje te nemen en meer te horen over het proces. De datum is nog niet definitief maar staat vanaf komende week op de agenda van Cirkelstad.

Gemeente Haarlem is een onderzoek gestart naar het functioneren van bouwkringlopen en de haalbaarheid voor Haarlem. In het onderzoek is Clevero ook meegenomen en laatst hebben ambtenaren een bezoek gebracht aan de locatie in Rijssen om samenwerking te onderzoeken.

MAAK Haarlem is een terrein waar tientallen circulaire maakbedrijven gevestigd zijn. Deze locatie maakt onderdeel uit van het C-district, een netwerk van partners die samenwerken aan innovatieve en circulaire oplossingen voor de stad. Deze fysieke locatie is ook aangemerkt als proeftuin voor prototypes en experimenten. Via Cirkelstad kwam de vraag van Aldowa voor een demonstratieproject warmtewingevel. MAAK is in gesprek gegaan met Aldowa en ziet kansen voor deze gevel bij de herontwikkeling van het terrein.

Bij Living lab BouwLab gebeurt elke week wel iets nieuws. De ontwikkelingen gaan hard en dat is niet verwonderlijk als je bedenkt dat er tientallen partners aangesloten zijn om innovatie en digitalisering in de bouw te realiseren. Wist je dat aan kunt sluiten bij Innovation diners? Dit zijn kennisbijeenkomsten in een intieme en informele setting. Binnenkort staat “biobased bouwen” op de agenda.

Tips om te leren, ontmoeten en te doen:

1. Kom naar de partnermiddag in Woerden! We groeien, we zetten heel veel ervaring om in bruikbare kennis en we hebben elkaar nodig om te versnellen. Dus meld je hier aan.

2. Neem eens wat afstand van je eigen werk en ontdek dat van anderen. Tijdens de landelijke Dag van de Architectuur op 15 & 16 staat het thema “ruimte maken” centraal en kun je door heel Nederland plekken en gebouwen bezoeken. Welke inzichten doe je op als je door generaties heen kijkt en wat kun je daarmee in jouw werk?

3. Op 4 & 5 juli is er een make-athon “modulair bouwen” waarin 10 teams van professionals uit verschillende disciplines aan de slag gaan met casussen. De teams krijgen diverse masterclasses en kunnen de geleerde kennis meteen toepassen. Meld je vóór 16 juni hier aan.

4. Op 4 en 5 oktober is C the Future, hét tweedaagse evenement waar technologie, digitalisering, circulariteit, leren en innovatie samenkomen. Hier verbinden we de vijf transitie agenda’s zoals bouw en maakindustrie. Kom je als deelnemer of wil je jouw innovatie zichtbaar maken? Meld je hier aan.

Heb je vragen, wil je in contact komen met partners, neem contact met me op: Brigitte Kool via 0612402174.

Brigitte Kool

Spinner Cirkelstad Haarlem Kennemerland, Cirkelstad Sociaal


06 124 021 74

< Modulair en circulair brugsysteem | Updates van de Gemeente Haarlem >