De Bouw Breekt Door #5 – De verbinder van alle partijen

In De Bouw Breekt Door bezoekt Sector Banker Bouw Leontien de Waal van Cirkelstadpartner ABN Amro duurzame impactmakers in de bouw. In deze aflevering geeft Rianne Paijmans, wijkontwikkelingsmanager bij Van Wijnen – en ook partner van Cirkelstad – bewoners en gebruikers een stem in projecten.

Wonen is meer dan een locatie, een project
Rianne werkt bij ontwikkelende bouwer Van Wijnen, maar voor haar is nooit iets ‘zomaar’ een project. Een project is of wordt een wijk waar mensen wonen en leven. Daarom moet je met alle betrokkenen, van woningcorporatie, gemeente, ontwikkelaar tot en met bewoners een plan maken hoe je een toekomstbestendige leefomgeving realiseert.

Rianne is de verbinder tussen alle stakeholders en ze maakt onder meer de vertaalslag tussen ambities van de gemeenten en de harde opgaves die woningcorporaties hebben. Het resultaat is een gezamenlijke, brede inspanning voor leefbare wijken. Denk bijvoorbeeld aan de energietransitie die vanwege klimaatverandering belangrijk is, maar tegelijkertijd ook betaalbaar moet blijven voor de bewoners.

Maak de dingen groter dan jezelf
Elk project waar Rianne aan werkt, begint met een analyse op basis van de intern ontwikkelde datatool. Zo zijn de kansen en uitdagingen van een wijk snel in beeld. Er wordt gekeken naar leeftijdsopbouw, inkomens en het aantal personen in een huishouden. Ook de technische gegevens worden geanalyseerd, zoals bijvoorbeeld energielabels.

Door data slim te combineren zie je snel of het (te bouwen) vastgoed in de wijk past bij de bewoners. Met die informatie op zak gaat ze vervolgens in gesprek met alle belanghebbenden. Ook is er een e-learning ontwikkeld, zodat alle collega’s in het land de basics van een wijkontwikkelingsaanpak mee kunnen krijgen.

De succesverhalen deelt Rianne graag en ze heeft inmiddels veel meer collega’s in het land geïnspireerd om vanuit een wijkontwikkelingsperspectief te werken. Het extern en intern verbinden zit overduidelijk in het DNA van Rianne. Maar je moet het ook echt groter willen maken dan jezelf, aldus Rianne.

Buiten de gebaande paden blijven
In het project ‘Buurtschap te Veld’  komt alles samen. Door de bril van de wijkaanpak wordt er een nieuwe groene, sociale gemeenschap gebouwd. Van Wijnen realiseert 46 duurzame grondgebonden woningen en 55 appartementen in het middeldure segment en in een natuurlijke, gezondheidsbevorderende omgeving. Deze woningen zijn ook demontabel en verplaatsbaar.

Door alle geweldige innovaties en technologieën zou je haast vergeten dat het hier ook om woongeluk en welbevinden gaat. Rianne’s tip is dan ook om creativiteit in het proces te brengen, om buiten de gebaande paden te blijven en niet te verzanden in de techniek.

Zo heeft ze bij een projectteam overleg voor Buurtschap Te Veld een keer geroepen om de houten gevelbekleding met klittenband te gaan bevestigen. Door zo’n atypische oplossing die technisch niet kan, zet je het proces stil en komt er weer ruimte om naar het grotere geheel te kijken.

Over Rianne Paijmans
Na diverse functies bij overheden, zorginstellingen en ontwikkelaars is Rianne bij Van Wijnen helemaal op haar plek. Ze had altijd al oog voor de menselijke maat bij ontwikkelingsprojecten, maar dat kan ze in optima forma inzetten in haar huidige rol als wijkontwikkelingsmanager.

Ze is de aanjager bij Van Wijnen Zuid op het gebied van een wijkgerichte aanpak en deelt haar successen graag met collega’s uit andere regio’s. Ze heeft een sterke drive om bij te dragen aan een duurzame leefomgeving. Dat doet ze samen met collega’s door fijne, comfortabele plekken te maken waar iedereen in de samenleving zich thuis voelt. Inclusief, veilig, veerkrachtig en duurzaam zijn daarbij de uitgangspunten.

Of het nu om nieuwbouw of renovatie gaat, als het aan Rianne ligt, gaat er geen tender voor een aanbesteding de deur uit zonder dat daar de sociale component in is meegenomen. Als ambassadeur in het partnerprogramma Verbeter Breda zet ze nog een extra stap voor het creëren van gelijke kansen in 16 buurten.

Je bekijkt de volledig aflevering hier. Andere uitzendingen terugkijken? Je vindt hier de volledige reeks.

Contact
Leontien de Waal, Sector Banker Bouw ABN Amro ()

< QuickScan Circulaire Bouwstromen: inzicht in circulaire mogelijkheden van vrijkomend materiaal | Longread: Op naar een biobased omslag in de bouwsector >