Eindelijk: de cursus Kruislaaghout!

Bouwen met hout zit enorm in de lift. De stijging begon bij de eerste duurzaamheidsgolf van rond 1995. Na 2000 accelereerde het naar een hogere versnelling. Een milieukundiger denken hield gelijke tred met de voortgaande ontwikkeling van modern houten kwaliteitsproducten. Met name het bouwmateriaal kruislaaghout (KLH) – ook wel cross-laminated timber of CLT genoemd – vertoont een geweldige opmars. 

kruislaaghout

Behalve door architecten wordt KLH door steeds meer partijen in de bouw omarmd. Niet alleen is er functioneel en esthetisch mee te construeren, maar ook levert het een grote bijdrage aan de CO2-opslag. Als wapen tegen de klimaatopwarming is het uiterst waardevol. Daarnaast heeft het nog vele andere voordelen van duurzame herkomst, oneindige beschikbaarheid, prefabricage, flexibiliteit, herbruikbaarheid, remontabiliteit, gezondheid enz. 

1,25 miljoen m3 

De jaarproductie van het in de Duitstalige landen ontwikkelde kruislaaghout startte in 1995 met 25.000 m3. In 2020 bleef de teller stilstaan bij 1,5 miljoen m3. Met het materiaal wordt volop geëxperimenteerd in houthoogbouw: meer dan 200 projecten in 25 landen. Het hoogste gebouw is thans Mjøstårnet in het Noorse Brumunddal (85,4 m). Door de grenzen te verleggen wordt duidelijk wat er met KLH mogelijk is, óók voor woning- en middelhoogbouw. 

Kenniskapitaal wereldwijd 

Al deze hoopvolle ontwikkelingen hebben Evan Buytendijk, directeur van Ingenieursbureau Evan Buytendijk, en Hans de Groot, directeur van Taalkwadratuur (voorheen hoofdredacteur van Het Houtblad), doen besluiten de vierdaagse cursus Kruislaaghout te ontwikkelen. De cursus is bedoeld voor architecten, constructeurs, aannemers, prefab industrie en overige houtbouwgeïnteresseerden. 

In het cursusprogramma is alle kenniskapitaal van ontwerpers, producenten en bouwers wereldwijd verzameld. Naast theorie wordt steeds teruggegrepen op de praktijk. Twee cursusdagen zijn gewijd aan het bezoeken van een KLH-producent in Duitsland en aan Amsterdamse projecten o.l.v. de desbetreffende architect. Bovendien is het de bedoeling een website in te richten die als platform de kennis en ervaringen van (kruislaag)houtbouw steeds bijhoudt. Zo ontstaat een groeiende gemeenschap van kenners. 

Cursusprogramma 

In het programma komt een veelheid van onderwerpen aan bod: geschiedenis, gebruikte houtsoorten, productie, technische eigenschappen, geluid, brand, verbindingstechnieken, mogelijke bouwsystemen (zuiver, hybride), lca’s enzovoorts. De cursus wordt gegeven door een keur aan hooggekwalificeerde docenten (architecten, constructeurs) uit het veld. 

Locatie, data, kosten 

De inmiddels derde editie van de cursus Kruislaaghout wordt gegeven in Hotel Jakarta, Javakade 766, 1019 SH Amsterdam. Het hotel is zelf een prachtig voorbeeld van houthoogbouw. Het is uitstekend te bereiken met het ov (vlak bij Amsterdam-CS). Data zijn de donderdagen 4, 11, 18 en 25 november 2021.* Deelnemers kunnen punten behalen bij de respectieve instellingen (BNA, Constructeursregister). De kosten bedragen € 1.495,-, incl. handboek, excl. btw. Voor informatie: www.cursusklh.nl

Bij grote belangstelling wordt geprobeerd nog een extra cursusgang te organiseren. 

Wytze Kuijper

Spinner Cirkelstad Utrecht, Cirkelstad Amersfoort,
Cirkelstad Nijmegen, Cirkelstad Arnhem, Cirkelstad Producenten en leveranciers, Cirkelstad Externe podia


06 229 685 68

< Een masterclass & succesfactoren voor een circulair MKB | Groene Hart sluit zich aan als Cirkelregio >