Gebouwen circulair én mooi maken met solar: de potentie van de gevel

Er ligt een enorme uitdaging in de wereldwijde energievoorziening. Steden zullen groener, gezonder en slimmer moeten worden. Circulair denken en duurzaam en lokaal opwekken van energie is essentieel om het gebruik van (fossiele) grondstoffen fors te reduceren. De betekenis van zonne-energie als duurzame bijdrage in de energiemix neemt de komende decennia daarbij sterk toe.

Collectie gevelpanelen met geïntegreerde zonnecellen

De potentie van de gevel is enorm. Zowel bij herontwikkeling van gebouwen als in nieuwbouw kan met energieopwekking in de gevel een grote bijdrage worden geleverd aan de verduurzaming van steden. Solarix werkt dagelijks aan hun collectie (link toevoegen: https://studio-solarix.nl/collectie/) gevelpanelen die zonne-energie opwekken, zodat voor alle gebouwen een mooie geveloplossing te realiseren is.

Nieuwe generaties circulaire zonnepanelen

Voor onze collectie zijn wij steeds op zoek naar de nieuwste technieken, waaronder de toepassing van herbruikbare of natuurlijke materialen. Zo ontwikkelen we een nieuw materiaal bestaande uit biocomposiet gevelpanelen gemaakt van natuurlijke materialen en dunne-film zonnecellen. Hiermee beperken we niet alleen het gebruik van grondstoffen, maar zijn de grondstoffen die we gebruiken vooral natuurlijk en kun je het materiaal grotendeels opnieuw gebruiken.

Toepassing in de praktijk

Hoe werkt circulair geveldesign in de praktijk? De Solarix gevelpanelen worden nu al toegepast op meerdere gebouwen in het land, waaronder het hoofdkantoor van Kuijpers in Helmond. Op het voormalige Suikerfabriekterrein in Groningen heeft Van Wijnen de pop-up wijk De Loskade (link toevoegen: https://www.deloskade.nl/) ontwikkeld, een circulaire wijk gericht op duurzame innovaties in een experimentele omgeving. Solarix is sinds ruim 1,5 jaar betrokken bij De Loskade, op het moment dat Van Wijnen op zoek was naar een bijzondere ‘eyecatcher’ voor het project. De komende tijd blijven wij betrokken bij deze bijzondere wijk, met nieuwe innovaties. Deze innovaties gebruiken wij ook om onze collectie verder uit te breiden.

< Nieuwe subsidie voor circulaire ketenprojecten | Update Cirkelstad Groningen >