Update Cirkelstad Groningen

Groningen is letterlijk en figuurlijk het ‘episch’ centrum van de energietransitie geworden, helaas veroorzaakt door de gasboringen in onze regio. Gelukkig zijn we veerkrachtig! Dankzij deze houding ontwikkelt Groningen zich als een broedplaats duurzame en circulaire oplossingen. Zoals Hardt Hyperloop die – door de overtuigende publiekscampagne #HupGroningen van lokale ondernemers – hier gaat testen met de mobiliteit van morgen.

Duurzame ambities van de overheid

Zowel de gemeentes als de provincie zetten in op verduurzaming; in de hele provincie komen waterstofbussen van Connection te rijden, de stad Groningen gaat voor energie neutraal in 2035 en de gemeente Oldambt start nog dit jaar met een ambitieus project om al haar gemeentelijke vastgoed van het aardgas af te koppelen voor 2030. Hiermee willen ze het goede voorbeeld geven en duurzame verandering aanjagen.

Anders denken & samenwerken

Om deze ambities te realiseren, is kennis en kunde nodig. Beiden voldoende aanwezig in onze regio, denk aan Building, ROC Alfa college, ROC Noorderpoort, de Hanzehogeschool en Rijksuniversiteit Groningen. Maar ook aan onze ondernemers, die inmiddels ervaring met duurzaam en circulair ondernemen hebben opgedaan. Een ideale voedingsbodem dus voor Cirkelstad Groningen!

Voorwerk

Ter voorbereiding op deze Cirkelstad, hebben wij – ‘Spinners’ van Cirkelstad – samen met Ohpen Ingenieurs een jaar lang ‘Purpose’ tafelbijeenkomsten georganiseerd om initiatieven te inventariseren en zaadjes te planten voor duurzame overheids- en ondernemersopdrachten. Het doel; partijen samenbrengen om oplossingen vinden en concrete handvatten te bieden voor deze vraagstukken. De impact bleek enorm!

Inzichten omzetten in impact

De belangrijkste conclusie uit deze ‘Purpose tafels’ was dat bedrijven en organisaties voorbij hun grenzen moeten gaan en leren integraal te denken & doen bij het oplossen van duurzame en circulaire uitdagingen. Zo bleek bij een deelnemer dat er wel circulaire koffiebekertjes waren ingekocht, maar dat deze niet door de afvalverwerker konden worden verwerkt. De oplossing bleek relatief simpel, twee gesprekken later was dit opgelost.

Samen meer meters maken

Natuurlijk proeft dit naar meer! Daarom zoekt Cirkelstad Groningen organisaties, bedrijven en opdrachtgevers die in een community of practice aan de slag willen met een eigen casus op gebied van circulair ondernemen. Ben jij betrokken bij of ken jij een circulair project dat past bij het vooruitstrevende karakter van Cirkelstad, kom dan vrijblijvend kennis maken met ons.

Hartelijke groet, Marcel Niemeijer

Marcel Niemeijer

Spinner in Groningen

06 4012 75 00

< Gebouwen circulair én mooi maken met solar: de potentie van de gevel | Column: Leren en inspireren: gewoon dóen, zelfs nu! >