Hogeschool Rotterdam redt 63.000(!) kilo bouwmateriaal van de stort

De afgelopen maanden is (exact volgens planning) een deel van de locatie Kralingse Zoom van de Hogeschool Rotterdam (HR) circulair gesloopt. De Hogeschool Rotterdam heeft zich hierbij volledig laten bijstaan door circulair bouw- en sloopmanager Bram Kroon van het Noordwijkse ingenieursbureau IDDS. Uit het gebouw is maar liefst 63.000(!) kilo herbruikbaar materiaal gehaald. 

De HR liet van dit indrukwekkende project een video maken waarin Bram Kroon van IDDS vertelt over de duurzame sloop van de locatie Kralingse Zoom.  

Bram Kroon over het proces: “In mijn functie als circulair bouw- en sloopmanager breng ik als eerste alle materialen uit het gebouw in kaart. ‘Wat kunnen we hergebruiken en op welke manier?’ ‘Hoe zorgen we voor zoveel mogelijk waarde-behoud en zo min mogelijk co2 uitstoot?’ Hier volgen een analyse en een onderzoeksrapport uit. Dit rapport gaat mee met de aanbesteding richting de sloopbedrijven. Ik begeleid de sloop van de onderzoeksfase tot en met de oplevering. Ik zorg er ook voor dat er zo min mogelijk overlast is en dat het primaire proces zo min mogelijk verstoord wordt.” 

Verder bespreekt Bram Kroon de sloop zelf: “Dit was een complexe sloop omdat (1) de constructie wordt gedeeld met die van de studiestraat en de stadsverwarming, (2) de elektra- en watervoorzieningen voor het hele complex in dit bouwdeel binnen kwamen en (3) ook een deel van de sprinkler installaties in dit bouwdeel zaten. We hebben dit allemaal moeten laten omleggen waarbij zelfs de gehele inpandige studiestraat op zijn kop is gegaan.” 

De circulair ontmantelde locatie Kralingse Zoom van de Hogeschool Rotterdam.

Betrekken van studenten 

Ook studenten aan de Hogeschool hebben hun steentje bijgedragen aan de sloop. In twee projectgroepen hebben zij een plan gemaakt waarbij ze moesten kijken naar één soort materiaal en de mogelijkheden voor hergebruik daarvan. Het dwong studenten om out of the box te denken en stimuleerde ideeën die passen binnen een circulaire economie. Hier kwamen interessante ideeën uit voort. De duurzame sloop heeft zo dus niet alleen veel goeds gebracht voor de Hogeschool en voor de circulaire economie, maar ook voor de toekomst. 

Circulaire ‘mining’ 

Circulaire ontmanteling 

Lek Mining heeft uiteindelijk (na het winnen van een aanbesteding op basis van prijs en kwaliteit) de circulaire ontmanteling op zich genomen. Zij hebben een enorme hoeveelheid aan materiaal uit het gebouw gehaald waarvan het meeste in de Rotterdamse regio circulair wordt hergebruik. Enkele aansprekende voorbeelden hiervan zijn dat akoestische platen een nieuwe bestemming hebben gekregen als geluidswanden in BlueCity (010), van de dakbedekking een nieuw wegdek is gemaakt en oud meubilair is omgetoverd tot ware kunstwerken. Uiteindelijk is maar liefst 95% van de vrijkomende materialen hergebruikt of hoogwaardige gerecycled. Een geweldig resultaat voor Hogeschool Rotterdam, die duurzaamheid hoog op de agenda heeft staan. 

‘Upcycling’ van afval naar kunst 

< Unieke transformatie Zandkasteel: hergebruik is ‘toverwoord’ | Donorgebouwen geven basisschool een tweede leven. >