Orchid City: blauwdruk voor de eerste zelfvoorzienende stad

Orchid City is ‘s werelds eerste blauwdruk voor een betaalbare, duurzame stad. Het brengt bewezen duurzame innovaties samen in één holistische visie voor gebieden van 500 tot 50.000 inwoners. Orchid City biedt oplossingen voor uitdagingen zoals energie, circulaire grondstoffen, duurzaam voedsel en sociale programma’s, en biedt ook betaalbare woningen in een nieuw fundament voor een gezonde community. Orchid City creëert een ecosysteem dat veerkrachtig is, sterker dan de som der delen, klimaatadaptief en toekomstbestendig.

De uitdagingen

Steden zijn verantwoordelijk voor het merendeel van onze grondstoffen en klimaatproblematiek, terwijl ze ook een grote kwetsbaarheid vormen. In onze steden komen alle uitdagingen van deze eeuw samen.

Steden verbruiken tot 80% van de energieproductie wereldwijd, en stoten meer dan 70% van alle CO2 en andere afvalstoffen uit. 25% van alle steden hebben te maken met watertekorten, en in 2030 heeft de wereldbevolking 40% meer behoefte aan degelijke huisvesting. De VN’s Sustainable Development Goals (SDG’s) illustreren dat steden verantwoordelijk zijn voor een aanzienlijke impact op alle 17 duurzaamheidsdoelen tegelijk.

De Orchid City aanpak

Orchid City pakt de problematiek van onze gebouwde omgeving integraal aan, en is het resultaat van complexe systeemanalyse en rekenmodellen. Elk Orchid City plan combineert alle essentiële diensten van het dagelijks leven, in een inspirerend, gezond, sociaal, en betaalbaar geheel. Hier komen wonen, werken, produceren, leren, en ontspannen samen. Hierdoor wordt forenzen een idee uit de geschiedenis. Het combineert innovatieve oplossingen in landbouw en resource management met klimaatadaptieve strategieën, bio gebaseerd bouwen en produceren.

Orchid City integreert economische ontwikkeling en stimuleert verbinding tussen verschillende generaties met geïntegreerd sociaal programma. Van ouderen tot jongeren, van starter tot professional vindt hier een thuis. Orchid City biedt financiële steun aan startups en innovatie, workshopcentra, community diensten en culturele programma’s.

Orchid City’s prestaties

Orchid City is geheel zelfstandig in:

 • Energieproductie, watervoorziening & afvalverwerking
 • Voedselproductie
 • Betekenisvolle werkgelegenheid
 • Sociale diensten en zorg
 • Onderwijs

Orchid City biedt een gebalanceerd programma voor:

 • Huisvesting, in een divers programma aan typologieën
 • Onderwijsprogramma, scholen en naschoolse opvang
 • Landbouwproductie en duurzame consumptiegoederen
 • Kantoren en bedrijfsruimte
 • Entertainment, spa en gezondheidscentra, café’s, restaurants en culturele programma’s
 • Autovrij / zelfrijdend elektrisch transport

Orchid City heeft de volgende performatieve karakteristieken:

 • Een betaalbaar woningaanbod, waarvan een substantieel deel is gericht op families met gemiddeld inkomen
 • Gezonde omgeving, ecologisch gebalanceerd, biodiversiteit verhogend
 • Klimaatadaptief & overstromingsbestendig
 • Biogebaseerde materialen voor bouw en onderhoud
 • Financieel rendabel, en biedt investeerders een aantrekkelijk rendement op korte termijn. Op de lange termijn ontwikkelt het blijvend waarde voor investeerders, de community en de regio
 • Het is energy positief, CO2-negatief, en biedt de volledige benodigdheden voor een vegetarisch dieet met biologisch, lokaal verbouwd voedsel
 • Orchid City zet een nieuwe duurzame standaard in de regio waar het wordt gebouwd. Dit maakt partnerschappen voor verdere duurzame ontwikkeling mogelijk op lokale, regionale, en nationale schaal

Schaalbaarheid & aanpasbaarheid

Orchid City is toepasbaar op verschillende schaalgroottes van communities, klimaten, locaties en culturen, van een kleine woonwijk van 500 bewoners tot steden met meer dan 50.000 inwoners. Orchid City past zich aan naar de beschikbare hoeveelheid ruimte, de ambitie van de partners en de lokale context voor duurzame ontwikkeling.

Orchid City’s haalbaarheid is gedemonstreerd in drie modellen; Brazilië, Nederland en Vietnam. Het ontwerp is uit te breiden naar waar dan ook ter wereld, in zowel landelijke als stedelijke context.

Een Orchid City voor 15.000 inwoners zorgt voor een regionale investering van meer dan € 4,5 miljard. Een stad van deze grootte bestaat uit 7.500 woningen van diverse typologieën. Het heeft de benodigde scholen, kantoren, winkels, productiecentra, restaurants en entertainment. Het creëert 8.400 duurzame banen, het plant 1.1 miljoen bomen, en opereert energiepositief en klimaatneutraal.

De wereld is op zoek naar antwoorden. Zowel bij de overheid als bij bedrijven heeft duurzaamheid de hoogste prioriteit. We zien dat het tijd is om visies te ontwikkelen die verder gaan dan ééndimensionale oplossingen, die de fundamenten van ons bestaan heruitvinden en onze manier van wonen, werken, en produceren aanpakken.

Tom Bosschaert, directeur Except

Meer Over Orchid City

Website: www.orchidcity.eco
Email:

< Meld je event aan voor de Week van de Circulaire Economie! | Bij woningbouwopgave laat men buitenkansen liggen >