Scheidingswanden met collages van gedroogde planten

De Erasmus Universiteit in Rotterdam had een missie: bij de transformatie van het gebouw voor de School of Law zoveel mogelijk materialen hergebruiken of lokaal betrekken. De Circulaire planten wanden van Crush on Nature, met metershoge composities van gedroogde onkruiden, sluiten daar mooi op aan. De planten zijn hiervoor geoogst op de campus en rond de Rotterdamse havens.

De kantoren van de Universiteit zijn licht en transparant geworden, met grote glazen wanden. Tussen het glas zijn de composities van gedroogde, wilde planten aangebracht. Zo tussen glas gepresenteerd intrigeren de planten: de vormen, kleuren en prachtige fijne details. Ze nodigen uit om in te zoomen en gedetailleerd te kijken.

De planten wanden ontstaan vanuit passie om de schoonheid van wilde planten te delen. Door ze in nieuwe composities in het interieur te presenteren, kijk je met nieuwe ogen naar de planten. Dat de  onkruiden in deze context gewaardeerd worden, inspireert hopelijk ook om in de berm, naast een lantaarnpaal en tussen de tegels beter te kijken.

Circulair

Planten kunnen geoogst worden in de omgeving, maar in het geval van een nieuw bouwproject kunnen ze ook van de bouwkavel komen. In hele korte tijd is lege grond begroeid met pionier planten als koolzaad, wikke, grassen en varkenskruid. Prachtige planten om te drogen en tot collages te verwerken.

Als het pand gebouwd is kunnen de planten zo een betekenisvol kunstwerk vormen in het interieur. De glazen wanden zijn standaard systeemwanden, bestaand uit 2  glas panelen waar de collages tussen worden gehangen. De planten creëren zo een aangename werkplek. Dat werkt stimulerend voor medewerkers en is ook een prachtige manier om de circulaire visie van het bedrijf zichtbaar te maken voor bezoekers.

Mocht het interieur veranderen of het bedrijf vertrekken, kunnen de wanden weer worden gedemonteerd zodat de planten er uit genomen kunnen worden. Deze kunnen terug de natuur in om te composteren, met als mooie bijkomstigheid dat zaden van wilde planten soms wel 10 tallen jaren kiemkrachtig blijven en dus weer zullen opkomen.

Schema circulaire planten wanden door Crush on Nature

Zo wordt de plant tijdelijk uit de natuur geleend, door de verwerking in een kunstwerk krijgt het een toegevoegde waarde, om daarna weer onderdeel te worden van de natuurlijke kringloop.

De collages van wilde planten kunnen op verschillende manieren een plek in het interieur krijgen, in de glazen wanden maar ook als achterwand of ingelijst.

Crush on Nature maakt vooral werk in opdracht, met de natuur als uitgangspunt. In ieder project zoek ik naar aansluiting met de omgeving, processen en missie van de onderneming om een natuurlijk  kunstwerk met een verhaal te kunnen realiseren.

Voor informatie en inspiratie:

Crush on Nature     
Liesbeth Bulk mfa,
06 480 68 713, , www.crush-on-nature.nl

Project: Erasmus School of Law, 2018
Transformatie architect: Jo Coenen
Interieur architect: Hans Fransen
Fotografie: Ilse Bakker

< Universiteit Twente en Leadax ondertekenen convenant voor samenwerking in research & development | The Field >