Sociaal hout in Rotterdam

In Rotterdam is de realisatie gestart van het eerste volledig in CLT uitgevoerde zorggebouw van de stad. Het doel is om nog voor de zomer het houten casco geplaatst te hebben.

Bouwen in massief hout staat volop in de schijnwerpers. Urban Climate Architects is een van de koplopers als het gaat om het ontwerpen en bouwen in hout in Nederland en heeft de afgelopen jaren veel kennis en ervaring opgedaan om houtbouw opschaalbaar en betaalbaar te maken. Hierdoor kunnen we een grote stap maken met het op grotere schaal toepassen van biobased materialen in de bouw. Na de realisatie van een drielaags volledig in CLT uitgevoerd woongebouw in het hartje van Delft is de volgende stap gezet naar het toepassen van hout in de zorg.

Nieuwe zorglocatie in hout voor het Leger des Heils

Het Leger des Heils biedt onderdak en zorg aan dak- en thuislozen door het hele land. In opdracht van VIOS Vastgoed heeft Urban Climate Architects een nieuwe zorglocatie aan de Grote Kreek in Rotterdam ontworpen. Recent is de bouwvergunning afgegeven en zijn de voorbereidingen voor de uitvoering gestart. Het gebouw biedt na realisatie onderdak aan 50 dak- en thuislozen met een psychische achtergrond, en heeft een aantal ondersteunende functies zoals dagbestedingsruimten, gezamenlijke huiskamers en kantoorruimten.

Naast het sociale karakter van het project, het bieden van onderdak en zorg aan een kwetsbare doelgroep, heeft het project ene hoge duurzame ambitie. Het project wordt voor 80% uit biobased- en circulaire materialen gerealiseerd, voor een groot deel door de massief houten constructie. Daarnaast is het project zeer energiezuining, wat resulteert in een BENG2 van 0, en wordt 85% van het eigen verbruik opgewekt door de PV panelen op het dak.

De gevels zijn grotendeels van hout, en daarbij worden klimvakken gerealiseerd voor groengevels. In combinatie met een wadi en een biodiverse tuininrichting sluit het project goed aan bij de Rotterdamse ambities op het gebied van klimaatadaptief- en natuurinclusief bouwen.

Bij elkaar resulteert dit in een GPR score van gemiddeld 9.0

Het bieden van een veilige en geborgen plek komt ook tot uiting in de vorm en uitwerking van het gebouw. Het L-vormige volume omarmt de locatie en zorgt voor een geborgen binnenplaats waar het rustig is en in combinatie met de galerijtypologie het ontmoeten bevordert.

De buitengevels vormen de afscherming naar de drukkere Grote Kreek en Olympiaweg, waar de verticale houten lamellen die ook zijn doorgezet in de franse balkonhekken meer privacy bieden voor de bewoners.

Wij zien de voordelen van CLT ook voor de zorg, zowel op sociaal als esthetisch niveau. Hout geeft een fijne uitstraling, draagt bij aan een gezonder binnenklimaat en betere akoestiek in ruimten. Door slim te ontwerpen vanuit de materiaaleigenschappen is het mogelijk om een efficiënt en kosteneffectief casco te realiseren in een bouwtijd die tot bijna de helft korter kan dan met een traditioneel casco.

Wat ons betreft is dit de eerste van velen sociale projecten in hout.

Auteur: ir. Dennis Hauer Msc, architect-directeur Urban Climate Architects

Over Urban Climate Architects:

Urban Climate Architects is een architectenbureau met circa 25 medewerkers, met vestigingen in Delft en Groningen. Opgericht in 2009 richt het bureau zich op het kwalitatief verdichten van de bestaande stad. Waar in het verleden veelal kleinere toevoegingen werden ontworpen die veelal in hout werden ontworpen, groeide het bureau de laatste jaren uit tot een middelgroot architectenbureau. Met op dit moment lopende projecten in 27 steden, in een schaal variërend van 20 woningen tot 1.400 woningen en naast woningbouw ook zorgprojecten, hotels en kantoren. Daarbij wordt ook de volledige stedenbouwkundige context mee ontworpen.

www.ucarchitects.com

< Houtbouw in Haarlem | Waardering van recycling, hergebruik en energieopwekking uit afval in LCA >