Van gedateerd afvalbrengstation naar modern Ecopark

In 2022 is het gedateerde afvalbrengstation in Groot-Ammers vervangen door een modern Ecopark op dezelfde locatie. Het Ecopark bestaat uit een nieuwe milieustraat met daaronder ruimten voor een werkplaats en een kringloopafgiftepunt, een verkooppunt voor tweedekansbouwmaterialen en een educatieruimte met uitzicht op het gehele Ecopark. Modulo Milieustraten was verantwoordelijk voor het advies, het ontwerp en de realisatie van de milieustraat. Reinigingsdienst Waardlanden en sorteer-en bewerkingsbedrijf Korenet gaan beiden gebruik maken van deze locatie.

Ecopark Groot-Ammers

Door het bouwen met de prefab modulaire U-elementen van Modulo was het mogelijk om op een perceel van minder dan 5.000 m2 een volwaardige milieustraat met toevoeging van circulaire functies en sociale werkplaats te realiseren. De nieuwe milieustraat is ontworpen met het oog op zo hoogwaardig mogelijke verwerking van de ingeleverde spullen en materialen. Verdeeld over een maaiveld- en bordesroute zijn inzamelmiddelen aanwezig voor de gescheiden inzameling van 21 afzonderlijke grondstoffen. Gescheiden inzameling op de milieustraat zorgt ervoor dat de grondstoffen zoveel als mogelijk worden hergebruikt of gerecycled en verlaagt daarmee de hoeveelheid restafval. Daarnaast is er een derde route die bezoekers leidt naar een inzamelplaats voor ‘tweedekansbouwmaterialen’.

Het Ecopark in aanbouw

‘Geen traditionele dumpplaats’

Belangrijke uitgangspunten voor het ontwerp van de milieustraat waren het toevoegen van circulaire functies en uitbreiding van hergebruik en recycling. ‘De tijd van een traditionele milieustraat als dumpplaats is voorbij’, zegt directeur Hans van den Brule. ‘Bij de nieuwe milieustraat in Groot-Ammers hebben we bewust gekozen voor het Modulo-concept met een verhoogd bordes van 2 meter 95 en daaronder meerdere gebruiksruimten.’ De ruimtes onder het bordes worden onder andere ingezet voor aanname van het klein chemisch afval, kringloopgoederen en opslag van materialen. Bovendien bevindt zich hier de sociale upcycling-werkplaats van de organisatie De Gezel. In totaal wordt 550 m² van het bordes dubbel gebruikt.

Deze circulaire milieustraat is zowel ontworpen als gerealiseerd door Modulo Milieustraten BV. De milieustraat is modulair gebouwd en bestaat uit prefab holle U-elementen gemaakt met ecogranulaat. Hierdoor is deze in de toekomst makkelijk aanpasbaar of verplaatsbaar en is dubbel grondgebruik mogelijk door de gecreëerde ruimte onder het bordes.

Meer weten?

Voor meer informatie over dit project, kijk op de website van Modulo Milieustraten BV. Of lees meer over hun missie op de partnerpagina.

< Van terrein met MAAKers naar bruisende circulaire en innovatieve community | Cirkelstad Zwolle haakt aan bij Week van de Circulaire Economie >