Wat wordt het? Ik wens je een goed nieuwjaar of een goed decennium?

De overgang naar de 2020-jaartelling brengt een aanvullend sentiment met zich mee. Het voelt als een ‘bijzondere markering’ en overgang naar niet alleen een nieuw jaar maar ook een stap in een nieuw decennium. En dat denken in meer dan 1 jaar is een goed voorteken! En met de tijdens de kerstvakantie opgedane inzichten met het lezen van de volgende drie boeken, is dat lange termijn denken nog normaler geworden: ‘Feitenkennis van Hans Rösling’,  ‘De meeste mensen deugen van Rutger Bregman’ en ‘Magie in al je communicatie van Bas Mouton’ . en kies ik gelijk voor de optie: Ik wens jullie allemaal een goed decennium toe. Inmiddels weten ook dat de enige constante, verandering is, en bovenal wordt het duidelijk dat iedereen die met een korte termijn strategie die veranderingen denkt te kunnen gaan ondervangen, zichzelf nog even voor de gek kan houden en dan onvermijdelijk geconfronteerd zal gaan worden met de echte werkelijkheid: ombuigen (circulair worden) of barsten (lineairecta ;-) naar de afgrond).

En er is meer dan alleen lange termijn

Het komende decennium wordt de leidraad voor succes: lange termijn denken, en daarmee een beter perspectief creëren voor de opgave waar je voor staat. Werken vanuit het werkelijke beeld van feiten, volgens Hans Rösling, die laat zien dat feiten in de tijd sterk veranderen als je ze in een langer termijn perspectief plaatst in relatie tot besluitvorming. Ons eigen gedrag wordt namelijk sterk beïnvloed door ‘snacknieuws’ met daarbij ook nog eens de focus op slecht nieuws, negativity bias, in plaats van het goede nieuws. Ons reptielenbrein, van jagen en verzamelen, draait daarmee overuren met de zucht naar beloning (meer nieuws) en dat houd ons weg bij wat er werkelijk kan gaan gebeuren of eerlijk gezegd al gebeurt in tal van samenwerkingen. Wat hiervoor een mooie indicator is, is blozen, volgens Rutger Bregman, wat namelijk aangeeft dat je geeft om een ander, of door aan te geven wat je van een ander vindt! En juist dat geven om een ander is de basis van een samenwerking. En onze grote troef als mensheid is samenwerken. En daarmee raakt het in de kern wat je communiceert het komende decennium. Het gaat om wat je vertelt , om dat wat je vertelt klopt en dat intenties en woorden ook synchroon zijn met je gedrag en houding.

Het gaat erom jezelf te laten zien, échts iets te vertellen en anderen daarin mee te durven nemen. Om het gelijk praktisch te maken: IK vertel IETS tegen Jou volgens de aanpak van Bas Mouton.

Goede start van het decennium

Om het decennium dus gelijk maar goed te beginnen gaan we deze aanpak van ‘Magie in al je communicatie’ van Bas Mouton maar eens oefenen ;-)

IK….

Voor de mensen die mij kennen, zal het niet als een verrassing komen dat ik graag van me laat horen. Niet door hoog van de toren te blazen maar juist vooral door (prikkelende) vragen te stellen. De oorsprong hiervan ligt in mijn jeugd en opgroeien in een gezin met 6 kinderen waar gelijkheid het matra was. Nu is er niets mis met gelijkheid, maar gelijkheid heeft alleen bestaansrecht als er ook verschil is. En als je het verschil wil maken dan zoek je een weg om jezelf zichtbaar te maken. En nu vele jaren later is dat onderscheiden van je broers en zussen ook juist een bron om dingen samen te gaan doen.

…vertel IETS…

Dat samendoen mag ik, namens Cirkelstad, dit jaar ook weer organiseren tijdens Building Holland waar Cirkelstad een heus Cirkelstad Plein heeft met een o.a. een eigen Paviljoen, het inmiddels bekende en best bezocht sprekerspodium vab Building Holland en dit jaar ook 30 zuilen met circulaire innovaties op de Innovatieboulevard. De Nationale Werkconferentie Cirkelstad 2020 is het Landelijke trefpunt voor het samen toewerken naar een circulaire en inclusieve gebouwde omgeving.

…tegen JOU

En samen met JOU geven we graag invulling aan het Cirkelstadplein op Building Holland.

Ben jij bestuurders, opdrachtgever, aannemer, coach, installateur, ecoloog, innovator, gedragspsycholoog en/of changemaker in de bouwindustrie? Laat jezelf dan horen en zien:

Doe jij mee?

Laat zien wie jij bent en waar je mee bezig bent. Stuur dan een email naar of bel 06-22968568

Wytze Kuijper

Spinner Cirkelstad Utrecht, Cirkelstad Amersfoort,
Cirkelstad Nijmegen, Cirkelstad Arnhem, Cirkelstad Producenten en leveranciers, Cirkelstad Externe podia


06 229 685 68

De Werkconferentie Cirkelstad 2019 is  mogelijk gemaakt door o.a.: Min. BZK, Transitiebureau/ RVO, Gemeente Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Rotterdam, Provincie Utrecht en Zuid-Holland, Alliantie Cirkelregio Utrecht, Insert, De Circulaire Bouweconomie, Triboo, TNO, Dura Vermeer, Ekotex, iWell, het Veerkwartier, Werkterrein Kwartiermakers, Donkergroen en New Horizon.

< Cirkelstad Zwolle: samenwerken en juiste keuzes maken bij nieuwbouw | Waar staan we met hergebruik in de bouw? >