Circq blaast gebruikte bouwmaterialen nieuw leven in

Met de uitputting van grondstoffen wordt bouwen met een zo laag mogelijke ecologische footprint steeds belangrijker. Bio-based bouwen op basis van grondstoffen die ‘groeien’ is in opkomst. Net als het hergebruik van bestaande bouwmaterialen. Want waarom zou je bruikbaar materiaal weggooien of de CO2-uitstoot bij productie in een vorig leven niet hergebruiken? Met Circq biedt partner David van Duffelen een goed alternatief voor nieuwe producten met het oog op nu én later.

Circulair bouwen als nieuwe standaard
De hoge duurzaamheidsambitie van Circq wordt mede gevoed door wat we de volgende generaties willen nalaten. Als producent denkt de partij op projectniveau mee en levert via groothandels. De ambitie is een toekomst waarin circulair bouwen een normaal alternatief wordt.

Van Duffelen: ‘’Gebruikte plafondplaten hebben hun CO2-uitstoot bij productie in een vorig leven al gehad. Mensen denken dat ze dan een oud gebouw krijgen, maar niets is minder waar. Na verwerking ziet men niet dat het materiaal hergebruikt is’’.

Circq pioniert in de circulaire afbouw door wand- en plafondpanelen een tweede leven te geven. Voor elk project wordt materiaal geoogst en de bewerking, opslag en verkoop gefaciliteerd. Van Duffelen komt uit de financiële wereld en is gewend een doel na te streven in het grotere geheel. Zo ook bij het afbouwen met een zo laag mogelijke CO2-footprint.

Bouwen aan de hand van leidende scores
Als we het hebben over duurzaamheid, zoals het beperken van energieverbruik en het bepalen van de milieu-impact van een gebouw, dan zijn scores uit berekeningen leidend- waarbij de BENG en MPG wettelijk zijn vastgelegd. ‘’In een bouwproces is het de optelsom van al die duurzame keuzes die écht het verschil maakt’’, stelt Van Duffelen.

Casestudy: energieneutraal sportcomplex

Bij het ontwerp van het sportcomplex in Emmer-Compascuum stond duurzaamheid op één: voor de bouw moest een gemiddelde score van 8,5 behaald worden. Door de integrale samenwerking van de projectbetrokkenen, het maken van duurzame keuzes en de toepassing van materialen met een lage milieu-impact, werd een score van 9,3 behaald en een ENG-gebouw gerealiseerd.

Het is de mix van onbeteugelde kennis en ongebreidelde passie die tot een succesvolle samenwerking heeft geleid. Opdrachtnemer Jansman heeft alle samenwerkingspartijen betrokken in diverse disciplines; zo ook Circq als leverancier van hergebruikte plafondmaterialen.

Kwalitatief afwerkproduct
Het brede gebruik van hout is deels verantwoordelijk voor de hoge score. Het lijnenspel in het houten plafond maakt van de lange gang naar de kleedkamers een eyecatcher. De houten latten komen uit constructiebalken en de productie is overzichtelijk. Na het aanbrengen van zwart firet doek, schaven, lakken en brandwerend behandelen worden de panelen afgemonteerd door een team mensen met een beperking tot de arbeidsmarkt.

Bestaande plafondplaten worden gekeurd en – na schoonmaak – voorzien van nieuw non-woven glasvlies materiaal. ‘’We zijn in gesprek om een eigen vlies te maken,’’ vertelt Van Duffelen. “De refurbished platen zijn even makkelijk in de montage, akoestisch van dezelfde waarde en niet duurder dan nieuwe producten. Qua logistiek wordt gebruik gemaakt van een bestaand transportnetwerk. Zo worden lege vrachtbewegingen tot een minimum beperkt.”

Groter aandeel voor circulair bouwen

In de komende 3 jaar wil Circq haar productassortiment uitbreiden door hergebruik van bestaande materialen. Het advies van Van Duffelen? Ga ermee aan de slag. Begin met circulaire toepassingen in een klein project, probeer het uit en bouw ervaring op.

Meer weten over circulaire afbouwproducten?
Kijk op circq.nl of neem contact op met David van Duffelen op 085 – 48 67 329.

Je leest het volledige artikel in: Typisch Obimex Magazine – Obimex BV

Foto: Kristel van Dijk | Shoootz
Tekst: Maaike Hoogenboom

< Circulair West start icoonproject Meetbaar Duurzaam | QuickScan Circulaire Bouwstromen: inzicht in circulaire mogelijkheden van vrijkomend materiaal >