Circulair slopen is de bouw ver vooruit

Voor circulair hergebruik is circulair slopen één van de sleutels tot succes. Hierbij worden de vrijkomende grondstoffen of materialen ontmanteld of gedemonteerd op een wijze dat deze weer hoogwaardig kunnen worden toegepast. Iets waar C.A. de Groot gelukkig de hand niet voor omdraait.

Recent heeft het bedrijf de circulaire sloop van het zorgcomplex Strandwal 38 op het terrein van GGZ-NHN in Heiloo gerealiseerd. Gedurende 16 weken is het bedrijf hier actief geweest met het duurzaam en circulair slopen van het gebouw en het hoogwaardig hergebruiken van de hierbij vrijkomende materialen.

Het project is hierbij opgegaan voor de Verificatieregeling Circulair Sloopproject van de Stichting Veilig en Milieukundig Slopen (SVMS). Dit ‘keurmerk’ voor circulair slopen biedt sloopaannemers en opdrachtgevers handvatten voor een vergaande implementatie van circulariteit in de voorbereiding en uitvoering van een sloopproject en de afzet van vrijkomende sloopmaterialen. Deze regeling zal in de toekomst de norm voor circulair slopen worden, voor zowel de publieke als veel private opdrachtgever bij de aanbesteding van hun projecten.

De circulaire sloop van Strandwal 38 is recent opgeleverd en op dit moment wordt de eindbalans opgemaakt van de materialen die geoogst zijn en circulair worden hergebruikt. Hierbij is de mate van circulariteit gerelateerd aan de R-ladder en wordt een onderscheid gemaakt in reuse, refurbish en recycling.

Zaken als noodverlichting, brandhaspels, deurdrangers en diverse sanitaire onderdelen zijn gedemonteerd en hebben een nieuwe bestemming gevonden binnen de GGZ of via de Insert Markplaats. Ook is er ruim 35 ton aan vuren balkhout en plaatmateriaal geoogst, waarvan een deel direct hergebruikt wordt bij het in aanbouw zijnde nieuwe energiegebouw op het terrein van GGZ-NHN.

Ook is er tijdens de ontmanteling een hoeveelheid van bijna 23 ton hardhouten kozijnen uit het gebouw geoogst. Dit vrijgekomen tropische hardhout wordt binnen de Coöperatie Insert gerefurbished door middel van vingerlassen en lamineren en weer ingezet worden als ‘nieuw’ circulair hardhout. En als klap op de vuurpijl is er bijna 200 ton bakstenen uit het project geoogst welke schoon gebikt zijn en hun hergebruik zullen vinden in de restauratie van de kademuren van de Amsterdamse grachten. 

De overige vrijkomende materialen, waaronder betonpuin en A/B-hout, zijn selectief gesloopt en zullen hun circulaire toepassing vinden als secundaire grondstof. Resultaat van dit alles: een enorme circulaire oogst met – naast een besparing van primaire grondstoffen – een CO2-reductie van meer dan 100 ton! Met recht kan dan ook gesteld worden: circulair slopen is de bouw ver vooruit 

Over C.A. de Groot

De C.A. de Groot Groep is al bijna 70 jaar een toonaangevend en professioneel bedrijf op het gebied van sloopwerken, asbestsanering en recycling. Naast professioneel en innovatief, manifesteren zij zich steeds meer als circulair partner én leverancier van de grondstoffen voor de toekomst. Circulariteit staat inmiddels centraal binnen de organisatie en op projectniveau maakt het bedrijf continu de keuze wat te doen met de vrijkomende materialen. Als partner van Cirkelstad en als Kernlid van Coöperatie Insert toont het Alkmaarse bedrijf aan deze zaken hoog in het vaandel te hebben. Ga voor meer informatie en projecten van C.A. de Groot naar: www.ca-degroot.com

Merel Stolker

Spinner Cirkelstad Alkmaar


06 1790 04 48

< Cirkelstad Alkmaar versnelt circulaire transitie | Een hoed van 1000 zonnepanelen op de circulaire dakbedekking van de Alkmaarse ‘Van de Veldeflat’ >