Cirkelstad Alkmaar versnelt circulaire transitie

In Cirkelstad Alkmaar kwam de circulaire transitie van onze partners afgelopen jaar in een stroomversnelling. De gemeente Alkmaar is goed op weg en staat Alkmaars Kanaal voor grote ontwikkelingen. Er gaat veel meer ingezet worden op duurzaam en circulair bouwen.

Zo is vorige week de Handreiking Circulaire Bouw en Circulaire Gebiedsontwikkeling intern gepresenteerd, wat is opgesteld aan de hand van Het Nieuwe Normaal. Onlangs rondde Kesselaar &Zn het GO!-NH growth programma succesvol af en droeg bij aan de totstandkoming van een Green Deal Bouw- en Sloop in Noord Holland Noord. Woonwaard ontwikkelde een hoed van 1000 zonnepanelen op de circulaire dakbedekking van de Alkmaarse ‘Van de Veldeflat’, waarover later meer. Hergebruik van staal uit bestaande panden in nieuwe projecten is niks nieuws voor VicObdam staalbouw. Daarnaast raakte C.A. de Groot betrokken bij het opstellen van een ketentraject op Circulaire Sloopvoorschriften met de Provincie Noord Holland. Partner SUB Sustainable Boost lanceerde onlangs SUB Platform, waarin verschillende tools worden aangeboden om organisaties te verduurzamen. Ook mochten we nieuwe partner BIMprojects verwelkomen bij Cirkelstad Alkmaar. Het afgelopen jaar kwamen verschillende hulpvragen van onze partners aan bod. Om deze hulpvragen te bespreken waren we op 3 november te gast bij GP Groot voor een Community of Practice bijeenkomst.

3 november 2022 | CoP Cirkelstad Alkmaar | Hergebruik materialen

Tijdens de Community of Practice bijeenkomst op 3 november 2022 gingen we bij de circulaire hub van GP Groot met onze partners in gesprek over vragen rondom het thema Hergebruik materialen. Zo presenteerde Jaël Voskamp (Mastermate) een toolbox voor bewustwording bij opdrachtgevers, gaf Derek Groot (Dutch Carbon Consultants) een toelichting over het gebruik van Life Cycle Assessments en liet Arend van de Beek (Lagemaat BV) zien hoe het digitaliseren van een slooppand in BIM inzicht geeft in de hergebruik potentie. De belangrijkste inzichten van deze CoP bijeenkomst vind je hier.

15 maart 2023 | CoP Cirkelstad Alkmaar | Ontwikkelen circulaire hub

De Community of Practice bijeenkomst van 15 maart 2023 richtten we ons op de hulpvraag: “Hoe ontwikkelen we een circulaire hub die van waarde is voor Alkmaar en omgeving?”. Deze vraag kwam vanuit Huub Purmer en Enno Stemerding, die de plannen voor burgerinitiatief De Nieuwe Energie deelden. Als ‘living lab’ voor welzijn, gezondheid, innovatie en circulariteit, staat het ontwikkelgebied symbool voor hoe Alkmaar er in de toekomst uit kan zien. Op het te ontwikkelen terrein van de historische Alkmaarse Gasfabriek brainstormden we over de invulling van de circulaire hub. Meer weten? Hier vind je onze belangrijkste inzichten en de adviezen van onze partners.

Ook na de zomer staan er twee Community of Practice bijeenkomsten op de planning. 

28 september 2023 | CoP Cirkelstad Alkmaar | Handreiking Circulaire Bouw en Circulaire gebiedsontwikkeling

De eerste Community of Practice (CoP) bijeenkomst vindt plaats op donderdag 28 september van 14:00-17:00 uur. Tijdens deze CoP nemen we onze partners mee in de ‘Handreiking Circulaire Bouw en Circulaire gebiedsontwikkeling’, die is opgesteld in opdracht van de gemeente Alkmaar.

Samen verkennen we de belangrijkste inzichten, handvatten én beleidsinstrumenten van deze handreiking. Meld je aan via deze link.

December 2023 | CoP Cirkelstad Alkmaar

De tweede Community of Practice (CoP) bijeenkomst vindt plaats in december (datum volgt). Voor deze CoP willen wij graag Alkmaarse ontwikkelaars, ondernemers en andere partijen in de bouwketen samen laten nadenken over de meerwaarde van circulaire bouw en renovatie in Alkmaarse gemeenten. Heb jij leuke ideeën voor deze CoP? Mail dan naar .

We vroegen de partners van Cirkelstad Alkmaar naar interessante projecten waar ze mee bezig zijn. Dit keer staan Woonwaard en C.A. de Groot in de schijnwerpers. 

Merel Stolker

Spinner Cirkelstad Alkmaar


06 1790 04 48

< Zuid-Holland gaat aan de slag met Het Nieuwe Normaal | Circulair slopen is de bouw ver vooruit >