De circulaire klok gelijk gezet in Haarlem en omgeving

Op 2 oktober jl. hebben de partners en spinners van Cirkelstad Haarlem Kennemerland de circulaire klok gelijk gezet door online het eerste jubileum van de circulaire beweging in Haarlem en omgeving te vieren. 

Afbeelding met tafel, zitten, taart, bord

Automatisch gegenereerde beschrijving
De circulaire klok gelijk gezet in Haarlem

Circulaire ondernemers van het eerste uur kregen de kans om kort te vertellen wat ze ontwikkeld hebben sinds ze 5 jaar geleden als Circus Circulair begonnen en ze konden uiteraard een oproep doen voor verdere samenwerking op specifieke vlakken en vraagstukken.  

Overzicht van welke organisaties en bedrijven zijn voortgekomen uit de start van Circus Circulair vijf jaar geleden in Haarlem

Uiteraard kwamen ook meer recent aangesloten circulaire partners uit deze regio aan bod met hun verhaal en met hun oproepen. Deze Community of Practice gaf daarmee een gevarieerd beeld van hetgeen bruist en borrelt na vijf jaar vooruitstruikelen, zoeken, samenwerken, ontwikkelen en doorpakken waaronder de Oesterzwammerij met behoefte aan een meer permanente locatie voor hun kwekerij van oesterzwammen die ze produceren op basis van koffieprut, Haarlem Food Future met onder meer Haarlemse doggy bags en voor versterking van de stadslandbouw, Studio Manon Juliette met onder meer de Duurzame Mode-RouteNatuur en Milieu Educatie (NME) met een oproep om circulaire kennis en ervaring te delen op de basis- en middelbare scholen, Stichting Trace met een oproep om een video verslag te mogen maken bij een circulair initiatief of project, Scouting Brigitta met een oproep voor gebruikte en circulaire materialen voor hun nieuwe Schoterboshuis. Er werd gul meegedacht met elke spreker, er werden oplossingen gesuggereerd en voorstellen gedaan.

Het Veerkwartier 

Een vraagstuk lichten we hier eruit (zonder de andere partners tekort te willen doen): het Veerkwartier. Deze horecagelegenheid en buitenplek van Haarlem bestaat ruim vijf jaar nadat ze tijdelijk deze locatie aan de rand van Haarlem hadden toegewezen gekregen. De ondernemers zijn nu aan het ontwerpen voor een meer permanent paviljoen op dezelfde locatie en willen dit zo circulair en duurzaam mogelijk doen. Een lokale architect van HER architecten is hierbij betrokken, er wordt onderzocht hoe dit paviljoen optimaal gebruik kan maken van zon en schaduw, van regenwater, van gebruikte materialen en van modulaire oplossingen. De nog uitstaande vraag tijdens deze bijeenkomst was de behoefte aan kennis en ervaring van een adviseur op het gebied van circulaire en duurzame installatie-oplossingen in aanvulling op optimaal bouwontwerp, specifiek voor een horecagelegenheid. Deze oproep heeft tijdens en ook na deze bijeenkomst een aantal bruikbare ideeën en contacten opgeleverd waarmee de eigenaren van het Veerkwartier hopen de komende tijd hun bouwplannen te kunnen optimaliseren en completeren. 

Tijdens de afronding van de Community of Practice van Cirkelstad Haarlem Kennemerland op 2 oktober 2020.

Deze Community of Practice heeft een indrukwekkende oogst opgeleverd voor alle deelnemende partijen, voor de een uiteraard meer dan voor de ander. We nodigen je van harte uit om kennis te maken met deze partners en hun vraagstukken en om contact met hen op te nemen als je vragen hebt of mogelijke suggesties of wensen ten aanzien van hun vraagstukken.  

We kunnen concluderen dat er in vijf jaar circulaire beweging in Haarlem en omgeving veel is gedaan, veel in beweging is gezet en ook dat men steeds beter weet hoe elkaar te vinden en te versterken.  We kijken met vertrouwen uit naar meer concrete circulaire stappen van en met onze partners.  

Liesbet Hanekroot

Spinner in Haarlem Kennemerland

< Schoterboshuis zoekt bouwmaterialen | Circulair BZK inzicht – Over trots, schaamte, niet-klagen en hard doorwerken >