Cirkelstad Den Haag: Biobased bouwmaterialen; hobby of serieuze business?

De bijeenkomst van Cirkelstad Den Haag stond in het teken van biobased bouwmaterialen.  Welke biobased materialen en producten zijn kansrijk voor toepassing in de bouw? Wat is ervoor nodig om op te schalen en welke koplopers mogen hierin niet ontbreken? De bedrijven MN en Studio DVK introduceerden zich als nieuwe partner.

Biobased community

Cirkelstad en iCircl starten met het ontwikkelen van een biobased community in opdracht van de Provincie Zuid-Holland. Gertjan de Werk is projectleider en deelde een presentatie om samen een roadmap op te stellen met koplopers uit de biobased bouw. Daar zijn een aantal punten uit voort gekomen:

  • Het is nodig om een verandering in gedrag  te realiseren waardoor biobased bouw het nieuwe normaal wordt
  • Opdrachtgevers dienen een andere uitvraag te stellen
  • Pensioenfondsen kunnen interessante partners zijn aangezien ze voor langere tijd panden in beheer hebben. Ze kunnen meer investeren in een gebouw zodat het onderhoud gemakkelijker en goedkoper is. Uiteindelijk investeren ze dan in de waarde van de materialen waarna door middel van exploitatie ze het gewenste rendement behalen. Na de gebruiksduur kunnen de materialen met dezelfde waarde ergens anders gebruikt worden, omdat het gebouw los maakbaar geproduceerd is.
  • Architecten willen een kwalitatief goede openbare catalogus zodat ze gemakkelijk toegang krijgen tot mogelijke biobased materialen.
  • Dura Vermeer is al bezig met het gebruik van biobased producten. De vraag is alleen hoe je dit soort initiatieven naar buiten kan brengen zodat het zichtbaar wordt voor de buitenwereld.
  • Het traject voor de certificering van biobased producten duurt lang, maar diverse keurmerken zijn er wel mee bezig. Dat is al een stap in de goede richting.
  • Op Europees niveau mag CO2 opslag in biobased producten meegenomen worden, maar in Nederland nog niet. Daar liggen nog de nodige kansen.
  • Huidige waardes en metingen zijn niet ontworpen voor biobased producten. Om bijvoorbeeld de gewenste Rc-waarde te bereiken met een biobased product moet een muur veel dikker ontworpen worden.

Als er mensen en bedrijven zijn die zich willen aanmelden voor de nieuwe Biobased Community meldt u dan bij of .

Fairm Foam; het piepschuim van de natuur

Marc Postel van Fairm – een impactgerichte start-up in de biotechnologie – introduceerde de gasten met een innovatief biobased materiaal: “Ons eerste assortiment materialen zijn schuimachtige biocomposieten die lijken op kurk en piepschuim. Ze zijn echter brandveilig, hebben een lagere ecologische voetafdruk en zijn volledig composteerbaar. Deze en andere materiaaleigenschappen kunnen worden aangepast om aan specifieke productvereisten te voldoen. Evenzo kan de vorm waarin onze materialen worden gemaakt, worden aangepast om naadloos te passen bij de toepassingen van onze klanten. Wij zijn ervan overtuigd dat onze Fairm-Foams het isolatiemateriaal van de 21e eeuw zullen worden. Dit alles wordt bereikt door het natuurlijke fermentatieproces, waarbij alleen gebruik wordt gemaakt van lokale afvalstromen. In onze productie upcyclen we lokale biomassa-afvalstromen – zoals stro, riet en tomatenstengels – tot waardevolle materialen. Gebouwen gezonder en comfortabeler maken en tegelijkertijd het ontstaan ​​van afval voor productie en na gebruik voorkomen.”

Meer informatie via https://fairm.bio/

Meer inspiratie over biobased bouw en materialen?

  • Klik hier voor deelname aan de Cirkelstad biobased lunchlezingen
  • Wilt u uw biobased product onder de aandacht brengen bij het grote publiek, laat deze dan valideren en plaatsen op de Cirkelstad circulaire productencatalogus

Interesse om en keer aan te sluiten bij Cirkelstad Den Haag, waarvan de volgende bijeenkomst op 8 december is? Of mee te denken of doen aan een circulair bouwproject in  Den Haag? Neem contact op via , iCircl.  

< Circulair BZK in zicht 2020 | Cirkelstad Rotterdam: van traditioneel architect naar procesontwerper >