Cirkelstad Haarlem Kennemerland: Anders kijken levert nieuwe mogelijkheden op

De eerste Community of Practice in 2020 van Cirkelstad Haarlem Kennemerland vond plaats in de Week van de Circulaire Economie. We merken een toenemende belangstelling van voor de activiteiten van Cirkelstad. Zo kwam RGS kennis maken en worden Climate Matters en Ground8 partner. Deze partners stellen zich binnenkort aan u voor. Deze CoP werd goed bezocht en dat leverde partner MAAK veel op. 

MAAK biedt in Haarlem al jaren onderdak aan bedrijven die werkzaam zijn in de innovatieve maakindustrie. Je vindt er een mix van ambachtelijke maakbedrijven met een link naar 3D-printen, superspecialisten die gebruik maken van de allernieuwste digitale maaktechnieken en bedrijven die actief zijn in het hergebruik van materiaal en circulaire economie. Dit zorgt voor een kruisbestuiving tussen de bedrijven onderling op het gebied van kennis, materialen en gebruik van machines.

MAAK Haarlem is onderdeel van het experimentele gebied C-District en bedrijventerrein de Waarderpolder in Haarlem, wat als een van de eerste, een volledig circulair bedrijventerrein wil zijn. MAAK werkt aan het vergroten van het aantal werkplaatsen en wil meer invulling geven aan haar circulaire ambities. Zo willen ze samen met huurders en andere partners ook invulling geven aan een circulaire programmering.

Maak Arena

Ze hebben geen capaciteit voor een programmeur maar beschikken wel over de MAAK Arena (een multifunctionele presentatieruimte). Die stellen ze gratis beschikbaar in ruil voor promotie van MAAK. Die casus stond centraal tijdens de CoP en aanwezige deelnemers zorgde voor goede respons. Zo is er enthousiasme bij het team van C-beta om te kijken naar verdere samenwerking. C-Beta is een evenementenlocatie met activiteiten gericht op oa circulaire bouw. De combinatie met makersplaatsen is heel interessant. En door anders te kijken naar de mogelijkheden en de inzetbaarheid van de ruimte, ontstaan ook nieuwe kansen. Een vergaderlocatie als deze staat vele uren van de week leeg. Want het terrein is van maandag tot en met vrijdag vol levendigheid maar de weekenden en avonden zijn stil, zoals op zoveel bedrijvenlocaties. Dat kan anders! Zo gaan een aantal huurders van het terrein zich ook vaker inzetten voor programmering buiten de reguliere tijden. Het geeft hen ook de gelegenheid om cursussen en lezingen te geven die in eigen werkplaats niet mogelijk zijn. En werden er suggesties gedaan om in deze MAAK Arena ook werk te tonen van de ondernemers op het terrein zoals circulaire meubels en de verwerking van plastics, om de makers beter te promoten.

Op dit terrein is ook SMAAK gevestigd, SMAAK is niet zomaar een restaurant. De keuken en bediening krijgt hulp van enthousiaste jongeren met een verstandelijke beperking. Bij SMAAK leren zij de fijne kneepjes van het horeca vak. Bij het reserveren van de MAAK Arena kun je meteen de catering bij SMAAK boeken.

Een bijeenkomst bij MAAK kun je compleet maken met een rondleiding over het terrein. Zo hoor je meer over de geschiedenis en kijk je in de keuken van circulaire makers. Meer weten of als partner van Cirkelstad, deze locatie boeken? Zoek contact met de spinners van Haarlem of ga direct naar wwww.maakhaarlem.nl

Brigitte Kool

Spinner Cirkelstad Haarlem Kennemerland, Cirkelstad Sociaal


06 124 021 74

Liesbet Hanekroot

Spinner in Haarlem Kennemerland

Juan Nibbelink

Spinner in Haarlem Kennemerland

< Algemene handleiding voor circulair renoveren van woningcorporatiebezit Noord-Holland | Door start voor DBFMO >