De Loskade

Van Wijnen bouwt samen aan ruimte voor een beter leven. Dat doen ze samen met klanten, bewoners en partners. Van Wijnen werkt aan leefomgevingen, gebieden en wijken, waar het beter leven is. Een van deze wijken is de duurzame en circulaire pop-up wijk De Loskade in Groningen. EKOTEX Excellente wandafwerking is de partner voor circulaire en duurzame verf- en behangsystemen die op de Loskade zijn toegepast. Van Wijnen en EKOTEX zijn beide partner bij Cirkelstad.

Impact op de aarde

Hoe wonen er in de toekomst uitziet hebben we zelf in de hand. Bouwen heeft een enorme impact op de aarde en dat stelt de bouwsector en dus ook Van Wijnen voor uitdagingen. Hoe gaan we zo verantwoordelijk mogelijk om met onze grondstoffen, mensen en tijd? De Loskade, op het Suikerfabriekterrein, in Groningen is daarop het antwoord van Van Wijnen. De Loskade bestaat uit 14 grondgebonden verblijven en 32 studio’s van Fijn Wonen, het woonproduct van Van Wijnen. Het huidige woonproduct is al Nul-op-de-Meter, gasloos en waar nodig zelfs aardbevingsbestendig. Op de Loskade wordt geëxperimenteerd met nieuwe en toekomstige producten. De wijk wordt na de huurperiode in 2030 gedemonteerd en elders opnieuw opgebouwd.

Circulaire woonproducten

De woonproducten zijn volledig remontabel. Ze zijn gemonteerd in 1 dag en van de studio’s werden 2 per dag gerealiseerd. Omdat het product is opgebouwd uit gestandaardiseerde elementen kan ieder element van de woning onderdeel worden van een nieuw woningontwerp. Alle woonproducten zijn circulair en waar mogelijk voorzien van biobased producten.

EKOTEX verf- en behangsystemen

Per jaar wordt er in Nederland meer dan 10.000.000 kg gewone verf verbrand en dit is erg schadelijk voor mens en milieu. Nergens voor nodig, want EKOTEX circulaire verf- en behangsystemen zijn 100% recyclebaar. Alle wanden van de woningen op De Loskade zijn tijdens de bouw afgewerkt met  een paperbased circulair vliesbehang van  EKOTEX en biologisch circulaire verfsystemen met C2C Silver certificaat van Graphenstone. De behang- en verfsystemen zijn circulair, gezond en veilig, en CO2-neutraal. Het paperbased vliesbehang is gemaakt uit 99% gerecycled papier en gemaakt met energie die volledig wordt opgewekt door een eigen waterkrachtcentrale.

Experimenteren

Tijdens de huurperiode is De Loskade een living lab. Zo hebben alle verblijven verschillende gevelafwerkingen en doet Van Wijnen onderzoek naar de gebruikservaringen van huurders. Ook testen ze met een grijswatersysteem en smart-grid oplossingen. Alle opgewekte energie van de zonnepanelen gaat naar het energiehart van De Loskade. Door vraag en aanbod op elkaar af te stemmen, wordt er optimaal gebruik gemaakt van de beschikbare energie en ontstaat er een SmartGrid. Met in de toekomst een mogelijke OffGrid situatie door het toevoegen van verschillende vormen van opslag voor energie. Van Wijnen blijft steeds door ontwikkelen, door continu te testen. Daarnaast is er ruimte om nieuwe ontwikkelingen toe te blijven voegen. Tot 2030 kan er op verschillende manier geëxperimenteerd worden in de wijk.

Short stay

Op het terrein van De Loskade rust een shortstay. De verblijven worden allemaal compleet ingericht en gestoffeerd verhuurd. De bewoners hoeven alleen hun koffers te pakken en verblijven er maximaal zes maanden. Internationale studenten mogen er maximaal tien maanden verblijven.

< Lancering Op weg naar een circulaire stad | Ketensamenwerking rondom beton, hout en metaal >