Wethouder Kirsten Ipema heeft in november de eerste paal geslagen voor het grondstoffencentrum en de gemeentewerf in de gemeente Noordenveld. Inmiddels wordt er hard gewerkt aan de verdere uitwerking van het circulaire en klimaatadaptieve project. Hoofdaannemer Bouwgroep Dijkstra Draisma won vorig jaar de aanbesteding in samenwerking met TWA architecten en Modulo Milieustraten, dat tekende voor het ontwerp en de nieuwbouw van het grondstoffencentrum. Geplande oplevering is medio dit jaar.
Circulariteit sleutelwoord nieuwbouw grondstoffencentrum
Kom je een hele fiets brengen, dan zijn daar kosten aan verbonden. Inleveren in het nieuwe grondstoffencentrum wordt straks gratis als het rijwiel is gedemonteerd en gesorteerd op onderdelen voor hergebruik. ‘Uiteindelijk is het de bedoeling dat we een volledig circulair centrum krijgen’, vertelt afdelingsmanager beheer Jan Louwes van de gemeente Noordenveld daags na het slaan van de eerste paal tegen De Krant Nieuws. Op het nieuwe grondstoffencentrum gaat het scheiden van afval naar een veel hoger plan, wordt duidelijk uit zijn verhaal. 52 verschillende afvalstromen worden er straks gescheiden. Op de huidige locatie zijn dat nog 28 fracties. ‘Neem oud ijzer’, zegt hij. ‘In de nieuwe situatie worden meerdere metaalsoorten gescheiden, onder meer voor aluminium, koper, zink, blik, gietijzer, rvs en lood. Zo proberen we zoveel mogelijk hoogwaardige mono grondstoffen terug te krijgen.’ Harde kunststoffen is een ander voorbeeld. Die worden straks op kleur gescheiden. Dat luistert nauwkeurig. ‘Wil je een helderblauwe kleur, dan mag er bijvoorbeeld geen rood kunststof in die container terecht komen.’ Het terugwinnen van bruikbare grondstoffenstromen is een van de uitgangspunten voor het ontwerp en de inrichting van het grondstoffencentrum. Een andere belangrijke randvoorwaarde was flexibiliteit. Basis daarvoor is het modulaire systeem van Modulo met de U-elementen. Door het gebruik van schroefverbindingen kunnen die eenvoudig worden losgekoppeld en aangepast of verplaatst waardoor het nieuwe grondstoffencentrum toekomstbestendig is.
Lef gemeente Noordenveld werd serieuze uitdaging
‘De gemeente Noordenveld heeft, onder aanvoering van Jan Louwes, veel lef getoond op het gebied het inzamelen van grof huishoudelijk en circulair bouwen’, zegt Michiel van Wickeren, adviseur circulaire milieustraten in reactie op het interview. ‘Het blijft niet bij een mooie visie, maar ze vragen het ook concreet uit. De realisatie van het grondstoffencentrum is daardoor een serieuze uitdaging voor ons geworden. Om 52 verschillende fracties gescheiden in te zamelen heb je wel ruimte nodig. Daarom is er bewust gekozen voor een verhoogd bordes waarbij ook de ruimte daaronder wordt benut. Omdat er op de locatie geen plek was voor een losstaand depot voor klein chemisch afval is die onder het bordes gesitueerd. Verder komen er op het bordes zo’n 10 inwerpzuilen voor het apart inzamelen van kleine fracties, zoals kurk, cd’s en plastic opblaasartikelen. Onder het bordes staan 1.100-liter containers waarin deze monostromen worden opgevangen. Net als de randvoorwaarden, circulariteit en flexibiliteit, is dit dubbele grondgebruik kenmerkend voor het ontwerp van het grondstoffencentrum.’
Over Modulo Milieustraten
Modulo Milieustraten is het kenniscentrum en de specialist in het circulair ontwerpen en circulair bouwen van milieustraten, grondstoffen- en circulaire ambachtscentra en depots voor klein chemisch afval. De bordessen bestaan uit gestandaardiseerde, modulaire betonelementen gemaakt van ecogranulaat. Daardoor kunnen ze makkelijk worden aangepast, verplaatst en opnieuw gebruikt. Sinds 2021 geeft Modulo een inruilgarantie op nieuw gebouwde milieustraten. Modulo biedt een totaalconcept. Wij adviseren gemeenten en afvalinzamelaars/reinigingsdiensten ook bij de ontwikkeling van hun nieuwe milieustraat en circulair ambachtscentrum. Hiervoor voeren wij haalbaarheidsonderzoeken uit en maken we ontwerpvarianten.
Wilt u meer weten over het circulair ontwerpen en circulair bouwen van milieustraten en circulaire ambachtscentra? Kijk dan op de website van Modulo of neem vrijblijvend contact op met Modulo Milieustraten, telefoon: (035) 5885454. Of volg het blog Care4Circulair op LinkedIn of Twitter en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen.