Klimaatslimme berging vergroent met afval

Eerste circulaire én klimaatadaptieve tuinhuisjes in gebruik genomen

Sinds december 2022 staan in Silvolde twintig circulaire en klimaatadaptieve bergingen. Ze maken deel uit van de natuurinclusieve woonwijk Rivierduinen Silvolde. De Save Lodge One is gemaakt van gered afval en heeft groene gevels en een groen dak. Fijn voor de bewoners én voor de natuur.

Het Nederlandse Save Lodge, gevestigd in Groningen, heeft de ambitie om Europese steden verticaal te vergroenen. René Notenbomer, captain green: “Samen met onze partners maken we werk van een leefbare wereld. Daarbij hergebruiken we wat er al is. We geven regionale grijze, groene en blauwe afvalstromen een hoogwaardig tweede leven”. En al die reststromen komen samen in een natuurvriendelijke berging met een uitstekende footprint. Handig om spullen in op te bergen, maar ook goed voor de biodiversiteit. 

Van groen naar groener

Hoe groen is de Save Lodge One nu eigenlijk? De berging is gebouwd op een circulaire bodemplaat van cementloos beton. De groene wanden bestaan uit stapelbare plantenbakken gemaakt van restmix afvalplastic. Ze zijn gevuld met turfvrij substraat van gefermenteerde groene reststromen. De deuren zijn gefabriceerd van hout dat gered is uit een slooppand. En hoewel de automatische irrigatie nu nog is aangesloten op de waterleiding, wordt deze straks gevoed met opgevangen regenwater.

Bram Peters, captain plastic: “De Save Lodge One redt plastic restmix afval van de verbranding. Daarmee voorkomen we de uitstoot van vele tonnen CO2. Komend jaar leggen we de lat nog wat hoger. Dan introduceren we prefab bergingen die stikstofloos worden geleverd op iedere bouwlocatie.” Samen met partners werkt Save Lodge hard aan doorontwikkeling. Ze maken de Save Lodge One gereed voor snelle opschaling. Want de vraag naar duurzame bouwoplossingen groeit flink. 

Voor meer informatie

Voor meer informatie over de Save Lodge One, kijk op de website van Save Lodge of neem contact op via

< Cirkelstad Zwolle en Harderwijk op bezoek bij Leadax | Leadax opent begin 2023 een Experience Center >