Informatiecentrum SHIP: van demontage naar opbouw

Vlasman, partner in het Groene Hart, heeft de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan met circulair demonteren. Zoals de demontage van het IJmuidense SHIP. Lees verder voor hun ervaring met dit bijzondere project.

Na de eerdere demontage van de omhuizing van de glazen koets en circulaire brugliggers in 2022, heeft Vlasman dit jaar een compleet pand gedemonteerd: SHIP in IJmuiden. Dit tijdelijke gebouw, dat volledig uit hout bestaat, diende als informatiecentrum van de nieuwe zeesluis – en is remontabel gebouwd. Door de samenwerking tussen Groothuis Bouwgroep en Vlasman heeft Vlasman dit pand kunnen demonteren, zodat Groothuis Bouwgroep deze vervolgens weer kan opbouwen.

Gedurende de demontage was het plan om de linoleum vloeren te scheiden van de houten vloerdelen. Vanwege de sterke verlijming raakten de vloerdelen beschadigd, waardoor alleen de delen zijn uitgesneden waar de dilatatie aanwezig was. Het resterende linoleum is blijven zitten. Forbo, leverancier van linoleum voor dit pand, is zijdelings betrokken geweest bij dit project en wilde het linoleum terugnemen.

Het bleek niet mogelijk om het pand in zijn geheel te demonteren; verschillende delen zijn alsnog gesloopt, maar ook deze te slopen onderdelen heeft Vlasman getracht zo hoogwaardig mogelijk te recyclen. Zo heeft Roof2Road bijvoorbeeld het dakleer ingenomen. Zij maken van dit oude dakleer duurzaam asfalt. De niet-demonteerbare scheidingswanden zijn gescheiden van gips, ijzer en isolatie. De isolatie wordt door Groothuis Bouwgroep hergebruikt in nieuwbouw.

Vlasman heeft het project inmiddels met succes afgerond. Het resultaat? Een leerzaam project en een prachtig gebouw dat nu volledig gedemonteerd klaarstaat om opnieuw te worden opgebouwd.

Meer weten?

Voor informatie over circulaire toepassingen en de mogelijkheden binnen jouw project, neem je contact op met Jan Stokman via .

< Longread: Op naar een biobased omslag in de bouwsector | Paris Proof bouwen gaat niet vanzelf, maar de eerste stappen zijn gezet >