Kick-off Cirkelstad Apeldoorn!

Apeldoorn is Cirkelstad! Op 1 juli vindt de officiële kick-off plaats bij Plek op het Zwitsalterrein in Apeldoorn.

Zwitsal terrein Apeldoorn Foto Rob Voss – Foto: Rob Voss

Meer informatie over de kick-off en aanmelden: https://plekapeldoorn.nl/cirkelstad/

Cirkelstad heeft samen met CIRCLES een propositie gemaakt voor de steden in het oosten van het land en Apeldoorn is de eerste stad waar dit ook echt tot uitvoer komt. CIRCLES is een platform voor iedereen – ondernemers, initiatieven en overheden – in Oost-Nederland die wil bijdragen aan de transitie naar een circulaire economie. In dit platform zijn 12 partners verenigd gebaseerd op de maakindustrie, de biobased economy en de bouwsector. De Gemeente Apeldoorn, de Cleantech Regio (www.cleantechregio.nl) en de Economische Alliantie Apeldoorn (www.ondernemen055.nl) hebben de start van het gezamenlijk programma van Cirkelstad en CIRCLES mogelijk gemaakt. Samen met Venntiv en Heijmans is er de basis voor een energieke community en zal de eerste CoP in september plaatsvinden. Houd de agenda in de gaten!

Lees ook deze artikelen over Cirkelstad Apeldoorn: Het artikel dat de samenwerking met CIRCLES illustreert of Juriën Huiskamp van Heijmans vertelt over hun organisatie en circulaire ambitie in het Apeldoornse.

Voedingsbodem in de gemeente Apeldoorn

De gemeente Apeldoorn heeft in haar meerjarenprogramma tot 2021 als ambitie neergelegd dat het gebruik van grondstoffen in Apeldoorn met 25% verminderd moet zijn. Dat ze hier zaak van maakt daar berichtte Cirkelstad al in 2017 over toen de gemeente ervoor koos om de circulaire renovatie van de straten en riolering van de wijk De Parken innovatief aan te besteden volgens de ‘Rapid Circular Contracting’ methodiek. Leuk is te vermelden dat deze opgave ook voor diverse spin-off projecten heeft gezorgd van circulair meubilair in de wijk tot een de aanleg van een fietspad op de Veluwe.

Cityloops

Maar ook voor de komende jaren wordt ingezet op circulariteit. Apeldoorn krijgt een Europese subsidie voor hergebruik van groenafval en bouw- en sloopafval. Cityloops heet het project. Apeldoorn is een van zes Europese steden, de andere vijf zijn Bodø (Noorwegen), Mikkeli (Finland), Porto (Portugal), Sevilla (Spanje) en Roskilde/ Høje-Taastrup (Denemarken). Het doel van CityLoops is dat er een vernieuwde aanpak ontstaat waarmee er minder afval wordt aangeboden.

Alle deelnemende steden hebben dezelfde afvalstromen, maar richten dat naar eigen inzicht anders in. Apeldoorn werkt in dit project samen met Hogeschool Saxion en Wageningen Research. Het is de bedoeling dat de gemeenten van elkaars ervaringen leren. Daarom wordt er geregeld onderling informatie uitgewisseld.

Het biedt natuurlijk ook veel perspectief voor Apeldoornse (bouw)bedrijven om met projecten te leren in deze pilot. Het project gaat in oktober van start en duurt vier jaar.

Superleuk om aan de slag te gaan in Apeldoorn. Wil jij dat ook? Werk je voor een mooi Apeldoorns bedrijf met circulaire ambities, neem dan contact met mij op. Samen kunnen we meer!

Hartelijke groet,
Barbara Middelhoff

< Mooie eerste resultaten na workshop Industriële Symbiose in Apeldoorn | Dura Vermeer stapt in op 6 regio’s >