Achter de kinderboerderij in het Darwinpark ligt een vers ingezaaid grasveld. Het lijkt nog niet veel, maar hier komt het vernieuwde Zaans Natuur en Milieu Centrum (ZNMC). Het gebouw staat nu nog in Assendelft. “Het wordt een ontmoetingsplek, met natuureducatie, horeca en kinderopvang onder één dak.”
Plannen om te verhuizen liggen er al sinds 2012, vertelt Paul Laport, directeur van het ZNMC. “Het schoolgebouw aan de Thijssestraat dat we nu gebruiken voldoet nier meer, zowel technisch als qua duurzaamheid”. Wethouder Annette Baerveldt beaamt dit: “ We horen ouders wel eens zeggen: ‘Het is hier nog precies als vroeger.’ Maar precies hetzelfde is natuurlijk niet altijd goed.
Schoolgebouw
Als wethouder heeft Baerveldt onder meer duurzaamheid, energietransitie en circulaire economie in haar portefeuille. Omdat deze thema’s allemaal van belang zijn voor het ZNMC is Baerveldt vanuit de gemeente betrokken bij de verhuizing. “Het is heel belangrijk om kinderen door natuuronderwijs bewust te maken van duurzaamheid en milieu. Die kennis nemen ze ook weer mee naar huis.”
Het schoolgebouw waar het ZNMC nu zit dateert uit 1966. Sinds 1993 is het in gebruik van verschillende natuurverenigingen, in 2000 trok het ZNMC erin. Ter vervanging wilde het ZNMC oorspronkelijk een heel nieuw gebouw bouwen, op een stuk land achter de kinderboerderij.
Het perceel ligt op zo’n 200 meter van de ouder locatie. Laport:”Het nieuwbouwplan bleek financieel niet haalbaar, dus toen zijn we met de gemeente gaan kijken naar een alternatief.” Dat alternatief vond men uiteindelijk in Assendelft.
Een dependance van het schoolgebouw van de Octant, ooit gebouwd als tijdelijke oplossing voor het snel groeiende aantal basisscholieren, was overbodig geworden. “Toen vroeg de gemeente ons of we daar niet iets mee konden”, vertelt Laport. “En dat leek ons een uitstekend idee.”
Paspoort
Het idee ontstond om het schoolgebouw te verplaatsen en bijna één op één na te bouwen. Laport: “Het gebouw ziet er mooi uit, en het past hoed op de beoogde locatie. Bovendien is de vloeroppervlakte bijna twee keer zo groot.”
De dependance bleek over een materialenpaspoort te beschikken. “Dat betekent dat elk schroefje, elk stukje hout is geregistreerd”, legt Laport uit. “Dat maakt het mogelijk om bijna alles opnieuw te gebruiken, wat natuurlijk mooi aansluit bij onze boodschap van duurzaamheid.”
Baerveldt: “Voor ons als gemeente is het stimuleren van houtbouw een belangrijk streven, als het ook nog eens circulair kan is dat helemaal mooi.” Het opstellen van een materialenpaspoort is inmiddels redelijk gebruikelijk bij nieuwbouw. “Maar dat ze het bij de Octant zeven jaar geleden al gedaan hebben is best bijzonder”, vindt Baerveldt.
Uitbreiding
Het oude gebouw zal duurzaam worden gesloopt. Laport: “Van het gebouw zelf zal weinig terug te zien zijn op de nieuwe locatie. Wel wordt veel van de tentoonstelling meeverhuisd.”
Omdat het nieuwe gebouw veel groter is, is er ook ruimte voor uitbreiding. “Zowel het lescentrum als het museum worden uitgebreid”, vertelt Laport. “Dat levert ruimte op om naast natuur en milieu ook aandacht te besteden aan duurzaamheid.”
De bouw begint zodra alle vergunningen rond zijn en het bestemmingsplan gewijzigd is. Laport kan het niet snel genoeg gaan. “Ik hoop dat medio 2022 alles klaar is”.
Bron: Noordhollands Dagblad
Dit artikel is afkomstig van onze partner Gemeente Zaanstad. Voor meer informatie neem contact op met Femke Nagel: