Terugblik: C the Future 2023

Op 6 en 7 oktober 2023 vond in Haarlem C the Future plaats. Tijdens dit jaarlijkse event staan de 5 landelijke transitieagenda’s voor een circulaire economie centraal. Lees verder voor een terugblik op deze geslaagde editie.

Bouw en meubelindustrie
Op het terrein van MAAK Haarlem, waar het evenement plaatsvindt, zijn tal van circulaire makers en ontwerpers gevestigd. Deze bedrijven hebben enerzijds te maken met de bouwsector (ze ontwerpen met biobased of geoogste materialen en richten kantoren en gebouwen in) en zijn anderzijds verweven met de maak- en meubelindustrie, die zich inzet voor circulaire standaardisering van de branche en bewustwording bij afnemers en klanten. Door de koppeling te maken naar voedsel en consumentenartikelen, worden ketensamenwerkingen zichtbaar voor het grote publiek.

Circulair voor iedereen
Om de versnelling naar een circulaire, inclusieve samenleving toegankelijk te maken voor alle leeftijden, werkt C the Future samen met het Weekend van de Wetenschap. Op zaterdag stonden de deuren open voor jong en oud met tal van demo’s en expo’s om te laten zien hoe je als mens (consument, werknemer, scholier) keuzes kan maken in je gedrag, in je aankopen en in je studiekeuzes.

Presentaties, workshops en demo’s
MVO Nederland, provincie Noord Holland en het Groene Brein verzorgden aansprekende presentaties en workshops voor ondernemers op het vlak van circulaire businesscases en transitiekennis.

Het Bouwlab R&Do zette haar deuren open voor presentaties van onder andere Cirkelstad, Ongekend Circulair en uitleg van houtbouwontwerper en -constructeur SidStudio en voor demo’s van partijen als Dura Vermeer en Vink Bouw.

Daarnaast maakten bezoekers op C the Future kennis met de vaardigheden die nodig zijn voor een circulaire samenleving en de oneindige mogelijkheden van digitalisering.

Studiogesprekken en in debat
Op C the Future komen zaken samen in de studiogesprekken en debatten. Zoals de transitie naar een circulaire meubelindustrie, leveranciersverantwoordelijkheid en het optimale (her)gebruik van plaatmateriaal en hout: er komt jaarlijks 2000 kiloton hout op de markt waarvan een derde voor de bouw is bestemd, een derde naar de meubelindustrie gaat en een derde voor de emballagemarkt is bedoeld. Genoeg reden om ook naar branchesamenwerkingen te kijken en disruptieve oplossingen te delen.

Kijktip!
In het studiogesprek vertelt Dirk van Deursen (Branchevereniging Interieur & Meubelindustrie) over de ontwikkelingen in de branche, gaat Gerard Koelewijn (Easypers) in op oplossingen voor langdurig gebruik van deuren en deelt David van der Veldt (Veldtwerk) zijn manier van ontwerpen. Kijk het gesprek hier terug (30 min):

Pak nog een laatste impressie van C the Future mee in de aftermovie:

Kom je volgend jaar ook?
De volgende editie van C the Future is op 4 en 5 oktober 2024. Aanmelden is nu al mogelijk via https://cthefuture.nl

Heb je interesse in deelname als bedrijf of organisatie? Stuur dan een mail naar

Contact: Matthijs Bakker (), Peter van den Bosch, )

< Oproep: help jij de circulaire ambities in Haarlem verder? | Kom ook naar de oplevering van Het Nieuwe Normaal 1.0! >