Van praten naar doen! Ons motto in de Haarlemmermeer.

In april 2018 vond de eerste Community of Practice voor Haarlemmermeer plaats. De gemeente Haarlemmermeer heeft circulariteit tot één van de speerpunten uitgeroepen. Hoe het effect van de verkiezingen gaat uitwerken, waarbij de focus verschoven is naar de energietransitie*, is nog niet helder. Wat wel helder is, zijn de vele projecten waarin gewerkt wordt aan een duurzame en circulaire uitvoering. Zo wordt het Cruquius-museum een circulair icoonproject, staat circulaire gebiedsontwikkeling op de agenda en hebben de schoolbesturen samen met de gemeente gekozen voor circulaire renovaties. Daarover later meer.

Ook Schiphol was aanwezig bij deze eerste CoP, geplaagd door het imago van de impact van vliegen, zet Schiphol actief in op circulariteit. Zij zijn op zoek naar partners zodat samen de meeste winst behaald kan worden in de opschaling naar een circulaire economie.

Op 20 februari a.s. staat de volgende CoP op de agenda. Je bent van harte welkom aan te schuiven, aanmelden kan hier en deelname is vanzelfsprekend gratis.

Wouter van Twillert is spinner voor Cirkelstad in deze regio en tevens initiatiefnemer van het Bouwprogramma MRA. ‘De metropoolregio Amsterdam inclusief Haarlemmermeer is groot genoeg om veel vraag te bundelen en impact te hebben en klein genoeg voor nauwe samenwerking in de keten. Tot 2040 staan 220.000 nieuwbouwwoningen in de planning. Daarbij komt een forse uitbreiding in utiliteitsbouw en infrastructuur. Dit willen wij circulair waar maken. Er is bewust voor de schaal van de metropoolregio Amsterdam gekozen: een samenwerking waarin alle betrokken partijen binnen een half uur reizen bereikbaar zijn en direct betrokken bij de ontwikkeling van de regio. Zo creëren we een community van mensen en organisaties die vanuit verschillende disciplines aan de slag gaat met circulair bouwen. We denken na over materialen en hoe deze verworden tot flexibele constructies. We geven aandacht aan water- en energieverbruik en biodiversiteit. Mobiliteit wordt geoptimaliseerd en we gaan uit van een goede sociaaleconomische basis. Zo ontstaan gebouwen en gebieden die een blijvend positieve impact. Ik ben trots op de vele projecten die in de Haarlemmermeer en daarbuiten gaan zorgen voor de opschaling naar de circulaire economie’.

Werk in uitvoering

De gemeente Haarlemmermeer zet in op concrete projecten, zodat we er niet alleen over praten maar ook gaandeweg de circulaire lat steeds hoger kunnen leggen en kennis kunnen delen, zodat opschaling werkelijkheid wordt.

Circulaire gebiedsontwikkeling

Diverse gebieden worden op dit moment circulair ontwikkeld. Zoals Lisserbroekerbos en Lincolnpark. Lincolnpark heeft de ambitie 625 circulair gebouwde woningen te bouwen, de woonwijk van de toekomst. Zodat we later kunnen zeggen, de eerste toepassing was een feit in Lincolnpark.

Lees meer in het artikel over Lincolnpark

Circulaire scholen

De gemeente Haarlemmermeer en schoolbesturen hebben ambitieuze doelstellingen op het gebied van circulaire en duurzame leeromgevingen. Een van de projecten waar aan gewerkt wordt is de transformatie van De Kameleon, een openbare basiscchool. De verduurzaming van dit schoolgebouw staat niet op zichzelf, ook toekomstige transformatieprojecten kunnen hiervan profiteren, in de Haarlemmermeer en daarbuiten. Bovendien laat De Kameleon zien dat een circulair schoolgebouw mogelijk is.

Lees meer over De Kameleon

Cruquius museum, het eerste circulaire museum ter wereld?

In het industriële monument De Cruquius is momenteel het Cruquius Museum gevestigd, wat samen met het Historisch Museum het Haarlemmermeermuseum vormt. Braaksma & Roos Architectenbureau ontwerpt naast het historische stoomgemaal een grote uitbreiding, zodat beide musea straks op één locatie bij elkaar worden gebracht. C-creators werkt samen met de museumstichting, Cirkelstad, Dura Vermeer, Breman en de gemeente Haarlemmermeer aan een plan om de uitbreiding volledig circulair te verbouwen. De gemeente Haarlemmermeer onderschrijft de ambitie van de museumstichting en de noodzakelijkheid een schaalsprong te maken. De gemeente draagt dan ook fors bij aan de financiering van de nieuwbouw en de herinrichting.

De plannen en het voorlopig ontwerp vind je op de website van het museum: https://www.haarlemmermeermuseum.nl/2-musea-onder-1-dak

*Wouter schreef mee aan het artikel over de energietransitie versus circulair bouwen, een relevante discussie, dat we graag met jou als lid van Cirkelstad met je delen. https://c-creators.org/verdieping

In de Haarlemmermeer gaan we van praten naar doen. Wil jij een bijdrage leveren, kom dan naar de CoP op 20 februari a.s. Agenda en aanmelden

Groet, Wouter van Twillert
, 06 1418 4471

< Lancering van strategie voor circulaire gronduitgifte werklocaties | Oproep: materialen voor speeltuin Noordse Park >