Kurk, een bijzonder natuurlijk, duurzaam en prachtig materiaal

Met de veranderingen binnen Cirkelstad en de komst van communities op thema zoeken we in de regio naar lokale vraagstukken voor de COP’s. In deze lunchsessie zocht nieuwe Cirkelstad partner CoFlora contact met je het netwerk van architecten, interieurarchitecten en makers om kurk te introduceren. CoFlora gaat ook meedraaien in de community biobased.

Prachtig materiaal
Kurk is honderd procent recyclebaar, duurzaam en milieuvriendelijk, en heeft in tegenstelling tot bamboe weinig water nodig bij de groei. Het is isolerend en geluiddempend en in veel toepassingen te gebruiken. Droommateriaal voor de gebouwde omgeving.

Waarom hebben veel Nederlanders nog een gedateerd beeld bij kurk? De vierkante tegels van vroeger, de wand waarop je iets kan prikken? Kurk krijgt niet de aandacht die het verdient. Dat was na deze sessie wel duidelijk.

Aandacht voor biobased inrichting
In de circulaire bouwketen is de afgelopen jaren veel aandacht uitgegaan naar ontwerp en realisatie van gebouwen en woningen. Minder nog naar inrichting. En dat gaat veranderen. Niet voor niets is ook een transitie agenda interieur en meubelen waarin ook veel aandacht is voor de co2 en milieu impact van de huidige ketens. Met de komst van steeds meer duurzame en circulaire woningen en gebouwen is het vanzelfsprekend dat we ook meer aandacht schenken aan de binnenkant, de afwerking, de inrichting, de keuzes voor meubilair. Welke materialen en stoffen gebruiken we daarvoor en zijn nu al beschikbaar?

Dana Liv, nu woonachtig in Nederland maar voorheen in Portugal, brengt kurk naar Nederland en laat je kennismaken met de talloze toepassingen. Dana heeft een missie en wil ontwerpers, architecten en makers inspireren om nog veel meer toepassingen van kurk te ontdekken en er echt mee te gaan werken. In deze lunch sessie bekeken we de mogelijkheden aan de hand van beeldmateriaal en samples en nodigde ze deelnemers uit om ermee te gaan werken. Kurk kan toegepast worden als paneel in diverse formaten, op wanden of voor meubels. Kurk is een levend materiaal, als je een gat boort dan sluit dat gat zich na verloop van tijd weer. De flexibiliteit komt door de unieke poreuze structuur wat zorgt voor duurzaamheid en herbruikbaarheid van kurk. Kurk kun je in diverse kleuren, patronen en prints toepassen als behang, als stof voor bekleding van meubels en in een spray vorm. Om te sprayen zijn mensen in Nederland opgeleid door de Portugese fabriek om de juiste dikte te bepalen en het op juiste manier aan te brengen zodat de garantie van meer dan 10 jaar gegarandeerd is. De mogelijkheden zijn eindeloos. De leveringsketen is bewust ingestoken op maatwerk en advies. Geen eindeloze voorraden aanleggen maar leveren wat nodig is en meedenken met de klant. Laten we er vooral mee gaan werken!

Bij de sessie werden voorbeelden voor verder onderzoek geopperd waar het BouwLab mooi op inspeelde. Bij het BouwLab zijn onderzoek- en haalbaarheidsvouchers aan te vragen om ideeën te gaan testen. Hoe kun je kurk bevestigen aan beton geprinte producten?

Andere vragen die opkwamen:

  • Kurk kun je ook frezen, daarmee kan kurk een alternatief zijn voor de kunststofproducten in de bouw. Welke mogelijkheden zijn er?
  • Kun je kurk 3d printen?
  • Wat doet kurk-spray op wanden voor de tempratuur in een ruimte?

Wrap up:
o Kurk is duurzaam. Het is 100% organisch materiaal dat uitsluitend afkomstig is van eikenschors. De boom blijft bestaan en groeit door.
o Kurk is geluiddempend.
o Kurk bevat suberine, waardoor het een ideaal waterafstotend middel is en vervorming rond water voorkomt.
o Kurk is hernieuwbaar en licht.
o Kurk is flexibel en 100% biologisch afbreekbaar.
o Kurk is bestand tegen vocht en bederf.

Oproep
CoFlora is de vertegenwoordiger van fabrieken met eigen kurkbossen in Portugal, ze kan adviseren, onderzoeken en leveren en zoekt partners om mee samen te werken. Heb jij een project waar je kurk wilt toepassen in wanden of toepassingen van textiel (binnen & buiten)? Heb jij een speciaal ontwerp in gedachte en ben je nieuwsgierig naar de mogelijkheden? Wil je meer weten over de specificaties van kurk? Zie je mogelijkheden voor een bestaand product uitgevoerd in kurk om zo een biobased variant aan te bieden? Wil je kurk bestellen in een speciale kleur, patroon of dikte naar eigen keuze?

Contact
Neem contact op met Dana Liv van CoFlora via of bezoek de website: https://coflora.org/products/ of Instagram.

< CoP Cirkelstad Harderwijk en Zwolle: Nieuwe spinners nemen het stokje over | Sociaal en circulair, samen werken aan gebiedsontwikkeling >