Verduurzaming van Villa Barmerhoek: aanbesteding met ambitie

Maandag 30 november wordt een online marktbijeenkomst gehouden voor geïnteresseerden in het project rond de verduurzaming van het interieur van Villa Barmerhoek in Doodstil. 

Villa Barmerhoek

Het gaat om een offerte-aanvraag op basis van ambities, uitgeschreven door Onlanders uit Groningen. Het doel: een goed verhuurbare woning realiseren met minimale energielasten en met behoud van de monumentale waarde. 

‘Wij zijn niet de experts,’ zegt Marcel Niemeijer van Onlanders. ‘Het is dus niet aan ons om de regels op te stellen, om te bepalen op welke wijze de verschillende onderdelen van het project uitgevoerd moet worden. Daarom zoeken we kenners die ons bij de hand mee willen nemen, proactief denken en kansen zien in een pilot op het gebied van innovatie in en verduurzaming van een monumentaal pand. Experts die de beste invulling kunnen geven aan de ambities. 

Het pand moet onder meer CO2 neutraal gemaakt worden, met behoud van de monumentale waarde. ‘We willen de villa een hoge toekomstbestendige waarde meegeven om het klaar te maken voor energieneutraal wonen. Tegelijk werken we aan een methodisch werkmodel dat zowel toepasbaar is voor woonhuizen als monumenten. Het biedt alle deelnemers aan het project dus een prachtige gelegenheid te innoveren op gebied van verduurzaming binnen een breedgedragen pilot op een gebied dat verder gaat dan de erfgoedsector.’ 

Over Villa Barmerhoek 

Met haar Art Nouveau- en chaletstijlkenmerken is Villa Barmerhoek een bijzondere verschijning in het Groninger gehucht Doodstil. Reeds vernieuwend in ontwerp toen ze van de tekentafel van architect R.B. Sleumer kwam is ze in 1916 gebouwd en kreeg in 1938 een aanbouw. Het pand is een rijksmonument, onder meer dankzij de gaafheid, de beeldbepalende ligging en het verschillende bouwstijlen, verenigt in een overgangsstijl. 

De voormalige burgemeesterswoning, in 2016 aan Stichting Het Groninger Landschap geschonken door Riekje Voorthuizen, onderging in 2018 al een ingrijpende restauratie met het uitvoeren van achterstallig onderhoud, het verhelpen van aardbevingsschade en aardbevingsbestendig maken van het pand. Nu is het dus de beurt aan de verduurzaming van de woning.  

De Marktbijeenkomst wordt online gehouden op maandag 30 november van 10.00 tot 12.00 uur. Aanmelden kan eenvoudig via https://bit.ly/3kU48Qu

Marcel Niemeijer

Spinner in Groningen

06 4012 75 00

Marleen van der Ziel

Spinner in Groningen

06 1267 73 52

< Cirkelstad Regio-071: Een toekomstbestendige stad? Zet in op klimaat adaptief bouwen! | Het gas eraf! >