Het gas eraf!

De aardbeving op 3 september in Loppersum met een kracht van 2,0 op de schaal van Richter onderstreept hoe belangrijk het is om van het aardgas af te gaan. Cirkelstad Groningen staat in het teken van ’t gas eraf!   

Spinner Marleen van der Ziel komt uit het pitoreske Westeremden, een dorpje midden in het aardbevingsgebied. Het dorp wordt zwaar getroffen door de bevingen. Sommige gezinnen moeten al voor de derde maal hun huis uit omdat de aardbevingen steeds weer hun huis letterlijk verscheuren. Deze problemen mogen niet voor rekening van zo’n dorpje komen terwijl de baten voor heel Nederland zijn. In de dorpen in de regio is veel saamhorigheid om van het gas af te gaan. Dus tijd om nu door te pakken! 

Tijdens de CoP van 21 oktober stond voor de eerste keer dit thema centraal. De komende drie bijeenkomsten van Cirkelstad Groningen staan in het teken van ‘t gas eraf.  

Biobased 

Opvallend genoeg gaat het bij dit onderwerp is niet zozeer over de techniek. Bij nieuwe woningen en gebouwen is aardgasloos en comfortabel wonen realiseerbaar. Waar het interessant wordt is de combinatie met biobased bouwen en/of passief ontwerpen.  

Bewoners  

Bij het afkoppelen van wijken met bestaande woningen wordt het al een stuk complexer. Hoe neem je burgers mee, en doen we met ‘eigen voorzieningen’ bij huizen van de woningbouwcoöperaties?  

Lef 

Cirkelstad Partner Gemeente Oldambt gaf tijdens deze bijeenkomst een presentatie over het project ‘Aargasloos Oldambt’. De gemeente streeft om zoveel mogelijk gemeentelijke gebouwen en zoveel mogelijk maatschappelijke vastgoed op een innovatieve wijze van het aardgas af te krijgen. Bij dit project gaat het meer om het lef dat je als opdrachtgever moet durven tonen en de professionaliteit (en stugge volhardendheid) van de projectleiders om in dergelijke innovatieve projecten op koers te blijven.  

#ZML  

Trouwe kijkers van Zondag met Lubach hebben de kritische noot gehoord: Niet koste wat het kost van het gas af, maar zorgen voor slimmere en betaalbare energie.  

Heb je de uitzending gemist, kijk dan hier eens: Nederland gasvrij | Zondag met Lubach (S12)  

Volgende keer bij ‘t gas eraf!’  

De volgende bijeenkomst van Cirkelstad Groningen is op 21 januari 2020. Op verzoek van de partners wordt er een presentatie gegeven door Piet Zijlstra van Polyciviel http://www.polyciviel.nl over de toepassingen van olivijn in Asfalt.  

Ook zal Eileen Blackmoore van House of Design (https://www.houseofdesign.nl) haar plan voor een circulaire maak economie in Groningen presenteren.  

Wil je op de hoogte blijven van het programma van Cirkelstad Groningen neem even contact op met de spinners Marcel Niemeijer en Marleen van der Ziel via 

Marcel Niemeijer

Spinner in Groningen

06 4012 75 00

Marleen van der Ziel

Spinner in Groningen

06 1267 73 52

< Verduurzaming van Villa Barmerhoek: aanbesteding met ambitie | Circulair bouwen: Het alternatieve verkiezingsprogramma >