De nieuwste circulaire witte dakbaan van Derbigum

Momenteel worden er daken met de nieuwste innovatie van de NT-gamma gerenoveerd in Friesland: Derbicolor NT Wit. Deze verkoelende dakbaan is speciaal voor dit project geproduceerd en is een uitbreiding van het NT-gamma van Derbigum.

NT staat voor New Technology en is ontworpen volgens de circulaire economie. In 2020 is het No Roof To Waste concept gelanceerd, dit brengt alles samen wat er op het gebied van recycling gebeurd. Op basis van gerecyclede materiaal is Derbicoat NT (onderlaag) en Derbigum NT (toplaag) ontwikkeld. Derbigum recyclet eigen productieresten en stimuleert dakdekkers bitumen snijresten te verzamelen in de daarvoor bestemde Derbigum bigbags. Daarnaast zamelen ze via diverse kanalen oude en geschikte verwijderde dakbanen in. Zowel van Derbigum als van andere fabrikanten. De diverse afvalstromen worden zorgvuldig verwerkt op het recycleplant in Perwez, België, waarna ze opnieuw en als volwaardige secundaire grondstof in de productie worden ingezet.

De onderlaag bevat minimaal 30% gerecyclede grondstoffen, de toplaag minstens 15% en ook de glasvlies- en polyesterwapeningen zijn op basis van gerecycled materiaal. Deze producten hebben een lange levensduur en na einde levensduur zijn deze dakbanen ze 100% recyclebaar in de fabriek van Derbigum.  

Derbicolor NT wit is dan ook de nieuwste innovatie: deze witte dakbaan warmt veel minder op dan een standaard zwarte dakbaan. Onder de twee daken van het project in Friesland staan machines die veel warmte genereren. Kortom, de warmtebelasting binnenshuis is al hoog. Daarom zal elke vermindering van de temperatuurstijging op het dak resulteren in een comfortabelere werkomgeving voor de operators onder het dak.

De vraag vanuit de opdrachtgever was: hoe kunnen we onze circulariteitsgedachte verder doorvoeren in ons terrein en onze gebouwen? Daarbij kwamen ze dus uit op Derbicolor NT wit; een nieuw product van Derbigum met een hoog percentage gerecyclede bitumen én een witte leislag!

Lees meer over het recyclestrategie van Derbigum op: www.norooftowaste.nl

Twan van Vuren

Spinner in de Achterhoek


06 249 028 97

< Woningbouw binnen planetaire grenzen | Cirkelregio de Achterhoek wil echt gaan bouwen en verbouwen met gebruikte bouwmaterialen >