Mooie groei voor Cirkelsteden Harderwijk en Zwolle

Bedrijvenkring Harderwijk en wethouder Martijn Pijnenburg gaven donderdag 30 juni het startsein voor Cirkelstad Harderwijk. Door aan te sluiten bij Cirkelstad maken de gemeente Harderwijk en verschillende lokale partners zich sterk voor circulair bouwen in Harderwijk en omgeving.

Foto: v.l.n.r. Martijn Pijnenburg, wethouder, Jasja Scholtens, Cirkelstad, Annelein Ouwerkerk, gemeente Harderwijk, Peter Kuindersma, Ingenii Bouwinnovatie en Ben Cruseman, Calduran.

Circulariteit is een actueel thema voor wethouder Duurzaamheid en Economie Martijn Pijnenburg. “Er is een wereldwijde grondstoffencrisis: grondstoffen worden schaars en duurder. We kunnen de aarde niet blijven uitputten, dus we moeten nadenken over hoe we grondstof en materiaal in de toekomst efficiënt kunnen inzetten. Door aan te sluiten bij het kennisplatform voor de bouwsector kunnen we leren van ervaringen van anderen, elkaar inspireren en werken aan circulaire oplossingen in de bouw. Want er ligt de komende jaren een enorme bouwopgave in Harderwijk.”

Naast het startsein van Cirkelstad lanceerde de gemeente Harderwijk samen met Ingenii Bouwinnovatie het EHBC-model; Eerste Hulp bij Circulariteit. Dit is een hulpmiddel vanuit de gemeente om bedrijven te helpen bij circulair ondernemen. Meer informatie is hier te vinden.

Stand van zaken Cirkelstad Harderwijk

Cirkelstad Harderwijk heeft vier mooie partners aan zich verbonden; Van Wijnen, Calduran en Ingenii Bouwadvies zijn naast de gemeente Harderwijk actief partner. Interesse? Neem dan contact met ons op!

Gemeente Zwolle wil bijdragen aan de realisatie van een circulaire economie met routekaart

Om stappen te kunnen maken is in het collegeakkoord 2018-2022 een vooruitblik gegeven naar 2030. In dat jaar wil Zwolle een duurzame gemeente zijn waarin belangrijke stappen zijn gezet in de transitie naar een circulaire economie.

Om dit proces in goede banen te leiden, was het noodzakelijk om beleid op te stellen waaruit concrete acties volgen. Een belangrijk onderdeel van deze transitie heeft betrekking op de bouwsector. De sector is goed voor 40% van het totale grondstofgebruik en 40% van de CO2 uitstoot. De Zwolse Aanpak Circulair Bouwen is dé routekaart naar een circulaire bouweconomie binnen Zwolle. Met deze routekaart is een duidelijke stip op de horizon gezet en is er een duidelijke uitvoeringsagenda voor de komende jaren. Iedere dag werkt de gemeente Zwolle samen met ontwikkelaars, aannemers, corporaties en gelieerde bedrijven aan het nieuwe normaal.

Met de komst van deze volledig in hout uitgevoerde passerelle laat Zwolle het goede voorbeeld zien. Een indrukwekkende constructie. Bekijk hier meer informatie.

Stand van zaken Cirkelstad Zwolle

Cirkelstad Zwolle bestaat nu ruim drie jaar en heeft een mooie multidisciplinaire groep partners uit de bouwsector aan zich verbonden. Deze groep partners praten niet alleen met elkaar, maar er worden daadwerkelijk circulaire projecten gerealiseerd. Onder andere door de inzet van installatiebedrijf Breman zijn de WRZV hallen volledig circulair gebouwd. Ontwikkelaar VanWonen ontwikkelt momenteel zeventien circulaire woningen in de VINEX wijk Stadshagen. Het kan dus gewoon!

Ook meedoen? Neem dan contact met me op!

Romy Rohmer

Spinner Cirkelstad Zwolle, Cirkelstad Harderwijk


06 293 25 968  

< Circulair BKZ in zicht 2023 – Over ver weg en dichtbij | Oude sporthal de Drait vormt donorgebouw voor nieuw complex >