Circuloco; dé plek op de Floriade waar je je kunt verdiepen in circulair bouwen

In Almere opent op 14 april de Floriade Expo haar poorten. Een half jaar lang zijn oplossingen van innovators, uit binnen- en buitenland te zien, die onze steden leuker, mooier en duurzamer maken. De afgelopen maanden is hard gewerkt aan een wel heel bijzonder paviljoen: Circuloo. 

Circuloco is dé plek op de Floriade waar lokale ondernemers de handen ineen hebben geslagen op het gebied van circulariteit. Het paviljoen is een toonbeeld van creatief, circulair bouwen waar de circulaire economie van dichtbij kan worden beleefd. Circuloco is meer dan een paviljoen, het is een platform waar circulariteit als vanzelfsprekend wordt gezien. Iedereen kan er komen om te zien en om te laten zien dat circulariteit de hoofdrol speelt en kán spelen. Het is een plek waar makers, kunstenaars en bedrijven werken aan een betere wereld.

Circulaire bouw

Initiatiefnemer van het project is Stichting Circuloco. Met een flink aantal partners, die ieder hun eigen expertise ingebracht hebben, is er hard gewerkt om het project in zeer korte tijd van de grond te krijgen. Waar architect Atelier Dutch een voorlopig ontwerp maakte in het najaar van 2021, begon Van Wijnen pas in januari 2022 met de bouw. Met de ambitie volledig circulair te bouwen en onder tijdsdruk, moest het proces compleet anders ingericht worden dan normaal. Er werd benodigd materiaal gezocht, vaak via een oproep op LinkedIn. Het gevonden materiaal werd met elkaar gedemonteerd op de betreffende plek, getransporteerd en dan pas gekeken waar het gebruikt kon worden. Het eindresultaat is een basis die bestaat uit een stabiele constructie van vier stalen zeecontainers, met daaromheen voornamelijk gebruikt hout en glas.

Ná de Floriade wordt het paviljoen afgebroken en krijgen alle materialen een nieuwe bestemming. Verkent wordt de plaatsing in de Circuloco hub, die op Industrieterrein de Steiger in Almere gebouwd gaat worden. Daarmee wordt het paviljoen op heel korte termijn een inspirerend voorbeeld van ‘in potentie 100% circulair’ naar daadwerkelijk circulair!

Expositie & programmering

Niet alleen het paviljoen zelf, ook de invulling ademt circulariteit. Je vindt er een showroom aan lokale ontwerpen en producten, waarbij hergebruik centraal staat. Afval bestaat niet in Circuloco! Ook is er altijd iets te doen; kunstenaars werken ter plekke aan hun opdrachten, circulaire ontwerpers geven workshops en de initiatiefnemers vertellen over hun circulaire ervaringen en ambities.

Zakelijke programma’s

Procesadviesbureau Diep, partner van Cirkelstad Apeldoorn én van Circuloco, draagt zorg voor de ontwikkeling van de inhoudelijke programma’s die bedoeld zijn voor bedrijven, organisaties of groepen. Diep coördineert de inhoud en het proces, iets wat zij ook buiten Circuloco op dagelijkse basis doen om de transitie naar een toekomstbestendige leefomgeving te faciliteren. Van april tot en met oktober zal het podium wekelijks, én op aanvraag, gebruikt worden om geïnteresseerden te informeren en activeren op diverse thema’s. Hoe verloopt een samenwerking op basis van een positief contract? Welke uitdagingen brengt urban mining in de praktijk met zich mee? Hoe krijg je een circulaire businesscase sluitend? Hoe kan een circulaire aanpak bijdragen aan het duurzaam ontwikkelen van gebieden?

Nina Dorigo: “Circuloco vormt de perfecte startlocatie om je te verdiepen in de basis van circulariteit, circulair bouwen of ondernemen. Elk programma dat door een van de Circuloco partners wordt ingevuld, vormt een puzzelstukje van het circulaire verhaal van Circuloco. We bieden bedrijven en organisaties handvatten om zelf aan de slag te gaan én inspireren door praktijkvoorbeelden zelf te ervaren in het paviljoen. Uiteraard biedt elk programma ook voldoende context om vervolgens zelf of met gids de rest van de Floriade te verkennen.”

Organisatie & contact

Van plan om de Floriade te bezoeken met je organisatie of bedrijf? Gebruik het Circuloco paviljoen als je uitvalsbasis. Een inhoudelijk programma inclusief entree, ruimte, spreker, projectmanagement, lokaal hapje & drankje en circular goodie is al mogelijk vanaf €65,- p.p. excl. BTW. Neem contact met Nina op om samen tot een mooi programma te komen. Wil je zelf (een deel van) het programma invullen? Dat kan natuurlijk ook!

Contact:
Nina Dorigo

06-23267099

< Circulair bouwen mag meer prioriteit hebben | Circulair: niet voor de getallen maar voor de intrinsieke motivatie >