Cirkelstad Haarlem Kennemerland ambitieus van start

Met een interactieve kick-off heeft Cirkelstad Haarlem Kennemerland een start gemaakt om samen met bedrijven, overheden, kennisinstellingen en andere organisaties toe te werken naar een regio zonder afval en zonder uitval met focus op wonen, groen, interieur, beheren en bouwen.

Na inspirerende woorden van één van de oprichters van Cirkelstad, Rutger Büch, en van wethouder van Cirkelstad, John Nederstigt, heeft de Haarlemse wethouder van duurzaamheid en economie Robbert Berkhout het belang benadrukt van circulair bouwen en ondernemen in de stad. Enkele aangesloten partners hebben zich gepresenteerd met een korte pitch van hun circulaire vraagstukken waaraan zij willen samenwerken met andere partners van Cirkelstad.

Liesbet Hanekroot, één van de vier spinners van Cirkelstad Haarlem Kennemerland: “Cirkelstad maakt werk van steden zonder afval, zonder uitval. Onze grondstoffenvoorraad is eindig en het aantal mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt loopt op. Twee belangrijke vraagstukken waar we als samenleving antwoord op zullen moeten geven. Cirkelstad biedt een zakelijke oplossingsrichting voor partijen die actief zijn in de sectoren van wonen, groen, interieur, beheren en bouwen. Dat doen we onder andere door het organiseren van Communities of Practice, het verbinden van vraag en aanbod en we delen op het landelijke platform tools, resultaten en onderzoek.” 

Drie voorbeelden van vraagstukken die in Cirkelstad Haarlem Kennemerland opgepakt worden:

  • Scouting Brigitta zoekt partners en oplossingen voor het realiseren van hun circulaire paviljoen, Het Schoterboshuis.
  • Het Vuilrak wil partners betrekken bij het organiseren van een regionaal grondstoffencollectief.
  • De NS krijgt onder meer duizenden km2 vloerplaten, ramen en banken e.d. van ‘afgedankte’ treinen beschikbaar en zoekt daar partners voor voor hoogwaardig toepassingen. 

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Ook buurgemeente Haarlemmermeer vormt een Cirkelstad. De kennis die spinner Wouter van Twillert daar opdoet met het succesvolle MRA-bouwprogramma brengt hij in bij Haarlem Kennemerland. Wouter “Er is overlap tussen de vraagstukken van beide regio’s. Door de samenwerking op dit thema kunnen we versnellen, opschalen en vergroten we het kennisnetwerk.” 

Alle pitchers meldden aan het einde van deze kick-off dat zij waardevolle informatie, inzichten en contacten hadden opgedaan. En de eerste ‘matches’ zijn gemaakt: Er worden een aantal tafeltennistafels en tafelvoetbalspellen gemaakt van de voerplaten van de NS door Veldtwerk in Haarlem en er zijn nog veel meer kansen gesignaleerd voor deze vloerplaten. 

Voor meer informatie en contact met de Spinners van Cirkelstad Haarlem Kennemerland, kijk op de regiopagina van Cirkelstad Haarlem Kennemerland www.cirkelstad.nl/haarlem-kennemerland.

Partners van Cirkelstad Haarlem Kennemerland
< Column: Circulair BZK in zicht | Naar een circulair gebied en infra >